Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKE POSLJEDICE

Riječke mjere za ublažavanje krize u gospodarstvu

Rijeka: Terase zatvorenih ugostiteljskih objekata u centru grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
01.04.2020.
u 14:32

Rijeka je odgodila pokretanje svih postupaka prisilne naplate i prisilnog iseljenja za vrijeme trajanja krize, osim za dugovanja kojima prijeti zastara, a ta se odlukaodnosi i na sva riječka gradska trgovačka i komunalna društva.

Rijeka je donijela niz mjera kojima riječkim poduzetnicima želi ublažiti ekonomske posljedice krize zbog epidemije koronavirusa, oslobađajući ih plaćanja više naknada za vrijeme trajanja krize.

Tako je Rijeka, zasad na tri mjeseca, poduzetnike oslobodila plaćanja zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu grada, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naknade i spomeničke rente, zbog čega će gradski proračun ostati bez 23 i 25 milijuna kuna prihoda.

Onim poslovnim subjektima kojima nije zabranjen rad, a koji zbog krize imaju smanjene prihode, odgađa se plaćanje dijela komunalne naknade i doprinosa na rok od tri mjeseca, uz mogućnost produljenja roka, bez naplate zateznih kamata. Rijeka je odgodila pokretanje svih postupaka prisilne naplate i prisilnog iseljenja za vrijeme trajanja krize, osim za dugovanja kojima prijeti zastara, a ta se odlukaodnosi i na sva riječka gradska trgovačka i komunalna društva.

Naknadno će se odlučivati i o produljenju odgoda, kao i otpisu obveza. Mali lokalni poduzetnik Velimir Grmuša, koji ima u najmu javnu površinu za terasu svog ugostiteljskog objekta, pozdravlja donesene mjere.

- Naravno da će takve mjere pomoći u ovoj situaciji. Ako je država donijela odluku o zatvaranju, onda je logično da sam oslobođen plaćanja naknade za terasu za vrijeme dok sam zatvoren, kao i drugih naknada za to razdoblje, komentira Grmuša, koji bi želio da se situacija što prije normalizira i da ponovno počne raditi.

Rijeka je osigurala i dostavu obroka građanima u potrebi, a roditeljima se neće naplaćivati troškovi vrtića i produženih boravaka za djecu koja ih ne pohađaju. U gradu je organiziran izvanredan javni prijevoz, a korištenje gradskih parkirališta se ne naplaćuje. Razmatra se i smanjenje plaća zaposlenicima gradske uprave, kao i preslagivanje programa Europske prijestolnice kulture, što će uključivati i redukciju broja zaposlenih i ukupnog troška tog projekta.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
Beskucnik
15:00 01.04.2020.

30 milijuna € kosta Nemanjina zvijezda ,urlikanje Finskih pjevaca ,ispaljivanje cepova i Heavy metal Horor olinjalih pankera koji zive u gradskim stanovima ,honorar Daliboru Matanicu i naravno obnova broda galeb bivseg komunistickog dikatora , a gradske poslovne prostore u Rijeci ima uglavnom oligarhija grada kojim partija vlada vec 75 godina , zanima me kakva bi bila financijska slika grada i zupanije bez poticanja brodogradnje , kad se zatvore drzavne rafinerije i terminali ,da se naplati drzavna suma koja se rusi po g. Kotaru i naravno da se turizam i nekretnine pravedno oporezuju ,bili bi najsiromasnija zupanija i grad ,ovako su tek sa najvecim gubitkom stanovnistva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije