Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KORONAVIRUSA

Riječka nadbiskupija i Dubrovačka biskupija odgodile krizme i pričesti

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
14.04.2021.
u 10:15

Na razini HBK odlučeno je da svaka biskupija odlučuje za sebe, ovisno o stanju na svome području.

Riječka nadbiskupija i Dubrovačka biskupija odgodile su podjelu prve pričesti i sakramenata svete krizme zbog epidemioloških mjera.

„Gledajući od početka pandemije pa do danas, u našoj biskupiji trenutačno u borbi s koronavirusom imamo najteže razdoblje i najviše zaraženih po danu”, piše u svojoj odluci apostolski administrator Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, navodeći kako se iz tog razloga od 11. travnja do 16. svibnja u Dubrovačkoj biskupiji „odgađa podjela sakramenta prve pričesti i svete potvrde, a mise i sva druga slavlja, neovisno o tome jesu li u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, mogu biti slavljena isključivo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“.

Kao riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je u subotu 10. travnja župnicima i svećenicima u Riječkoj nadbiskupiji pismo vezano uz službenu Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju novih  epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije, a koja na snagu stupa u ponedjeljak, 12. travnja 2021. i traje do 26. travnja 2021., navodeći kako „na ovu odluku nismo mogli utjecati, zato o njoj možemo misliti i ovo i ono, ali smo dužni pridržavati je se, kao i svi drugi građani ovoga društva, u svim situacijama, pa i u onima koje se odnose na naša vjernička okupljanja i misna slavlja“.

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

„Naime, iako se u Odluci izrijekom ne spominju mise i druga vjernička okupljanja i slavlja očito je, budući da ništa od toga nije spomenuto niti u iznimci, da se i na mise i druga vjernička javna okupljanja odnosi odredba koja zabranjuje „održavanje svih javnih događaja i okupljanja.“ Polazeći od ovoga, molim vas da se ovome prilagodite i u spomenutom razdoblju misna i druga slavlja koja nisu izričito zabranjena slavite isključivo privatno, odnosno sa zatvorenim crkvenim vratima.

Budući da spomenuta Odredba ipak dozvoljava privatna okupljanja i svečanosti na kojima  „može  biti  najviše  osam osoba  iz najviše dva kućanstva“,  smatram da  to ne  isključuje mogućnost da vjernicima, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, omogućite da sudjeluju na tim misama, ali tako da ni na jednom misnom slavlju ili drugom molitvenom okupljanju ne bude više od 8 osoba iz najviše 2  kućanstva, kako je to i predviđeno Odredbom. Kako bi što više vjernika moglo sudjelovati na taj način na misama, svim svećenicima na području Riječke nadbiskupije koji već nemaju tu dozvolu dajem dozvolu binacije običnim danima, a nedjeljom i blagdanima i trinacije“, dao je upute nadbiskup Uzinić u Riječkoj nadbiskupiji.

Ostale biskupije još nisu donijele takve odluke. Naime, na razini HBK odlučeno je da svaka biskupija odlučuje za sebe, ovisno o stanju na svome području. U Zagrebu, primjerice, neke župe planiraju krizme i prve pričesti sljedećih vikenda, no dođe li do pogoršanja epidemiološke slike, stići će nove upute Nadbiskupskog duhovnog stola.

VIDEO: Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu na Uskrs u Mariji Bistrici

Komentara 2

Avatar southman
southman
10:47 14.04.2021.

Nije problem održavanje krizme i pričesti, problem su slavlja koja liče na vjenčanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije