Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morska ekspedicija

Riječani Siniša i Nikola kreću na put dug 650 kilometara

Veslaci01
Nel Pavletić/PIXSELL
14.07.2011.
u 15:50

Želimo Hrvatsku predstaviti kao kajakašku destinaciju, zaslužujemo biti u vrhu jer imamo najljepšu obalu, kažu mladi i odvažni Riječani

Stara izreka “Hvali more, drž’ se kraja” ne vrijedi za dvojicu riječkih veslača Sinišu Kneževića i Nikolu Mrđena, koji sutra kreću na odvažnu veslačku ekspediciju dugu 650 kilometara od Rijeke do Dubrovnika. Avantura ovih mladih morskih vukova pod imenom “Ne’ko mora i veslat” u organizaciji njihove udruge za promicanje zdravog načina života “Explore” nije tek hir, svrha je, kažu, potaći ljude da počnu razmišljati o vlastitim životima, okrenu se sportu, boravku u prirodi s kojom smo odavno izgubili kontakt, krenu otkrivati ljepote koje naše more nudi. Planiraju kajacima posjetiti neke od najzabačenijih dijelova jadranskih otoka kako bi ih iznova vratili na zemljopisnu kartu, sve fotodokumentirati, a s vremenom napraviti i dokumentarac. U tome će im pomoći Petra Nenadić, službeni fotograf ekspedicije, Joško Jurković, zadužen za marketing i promociju na sve, kako kažu, legalne načine i Kristijan Dundović kojeg je zapala dužnost brinuti se o grafičkom identitetu i prepoznatljivosti ekspedicije. Odvažni dvojac na put kreće bez pratnje, bit će to nezaboravno iskustvo, tek nebo iznad njih i more koje dobro poznaju.

– Želimo Hrvatsku predstaviti i kao kajakašku destinaciju, zaslužujemo biti u vrhu jer imamo najljepšu obalu. Našu su ekspediciju prepoznali i podržali i u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci. I Rijeka iz koje krećemo i Dubrovnik, naše krajnje odredište, uključeni su u mrežu zdravih gradova, kao i mjesta na obali i otocima koje mislimo posjetiti – kažu nam Siniša i Nikola, pobornici zdrava života koje smo zatekli na njihovu radnom mjestu, riječkoj plaži Ploče. Obojica su ondje angažirana kao spasioci. Siniša je student Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki te kao iskusni spasilac predaje je u edukativnim radionicama Crvenog križa, bavi se skijanjem, biciklizmom, sportskim penjanjem, ronjenjem na dah, a osobita su mu strast putovanja i otkrivanje novih destinacija. Nekadašnji aktivni rukometaš Nikola, nakon završenog Učiteljskog fakulteta, radi kao regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa, član je Županijskog društva CK u svim programima, a posebice u ljetnim kampovima s djecom. Edukator je i u preventivnim radionicama Spasilačke službe HCK te radi kao instruktor za osposobljavanje spasilaca i juniora spasilaca. Dakle, obojica imaju baš sve predispozicije za “debelo more” i rutu koju planiraju preveslati u 15 do 20 dana, ovisno, kažu, o vremenskim prilikama. Uz redovite treninge na moru u riječkom akvatoriju, za njih uobičajenim rutama od Kostrene do Lovrana i otoka Cresa, Siniša i Nikola ne propuštaju i one “suhe”, u teretani. Usto trče i planinare. Dečki su “fit” i jedva čekaju dan isplovljavanja. Svjesni su da more uvijek može iznenaditi, a ako i bude kakvih neugodnosti, u šali dodaju, sljedeću će ekspedicija zaista nazvati “Hvali more, drž’ se kraja”. U svakom slučaju, “otvoreni” su za sve opcije baš kao i otvoreno more.

– Dnevno planiramo prijeći četrdesetak kilometara, u dvije etape, ujutro, od 5.30 do 10.30 sati i popodne od 16 do 21 sata, a za najjačeg sunca od 11 do 15 sati bit će stanka. Dio opreme, hranu i sve što je potrebno ponijet ćemo iz Rijeke i putem nadopunjavati zalihe. Premda se tako ne čini, u kajak stane dosta opreme, uz našu težinu i do 60 kilograma – objašnjavaju Siniša i Nikola. Premda već imaju ideju koje “zaboravljene” lokacije kane posjetiti, tek će po povratku izdvojiti one koje su ih posebno fascinirale. Prvi zamasi veslom odvest će ih do Opatije i dalje do Brseča, a potom kreću prema Cresu, Lošinju, Iloviku i Olibu i dalje kajacima prema jugu. Ako netko želi odveslati dio puta s mladim Riječanima, može im se slobodno pridružiti. I udruga “Explore” koju su osnovali u duhu je ekspedicije, planiraju okupiti entuzijaste, organizirati izlete u prirodi, sportska druženja, ponuditi lijek protiv stresa, užurbanog gradskog života i pomanjkanja slobodnog vremena. Upuštanje u ovu veslačku avanturu, uvjeravaju nas, podržavaju i njihovi roditelji, iako su, dodaje Nikola, stavljeni pred gotov čin. Siniša i Nikola zahvalni su brojnim sponzorima, bez kojih bi njihova ekspedicija teško zaživjela, posebno zagrebačkom Surf Shopu. Ondje su kupili kajake uz dobar popust. O njima kao iskusnim spasiocima čuli smo samo riječi hvale, osobito roditelja, čiju djecu Nikola i Siniša rado pričuvaju, uče ih plivati, pecati. Zato, zaželimo im dobro more i neka ih prati sreća na putu do Dubrovnika, kamo bi trebali stići najkasnije 3. kolovoza.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
montrealac
15:09 15.07.2011.

Samo naprijed decki, bravo, sretno i mirno more vam zelim. Pozdrav iz Kanade

OB
OBSERVER8
09:21 16.07.2011.

Bravo za odličnu ideju. Želim im mirno more i sretan put!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije