Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Otvorenom

Ribić se sukobio s poduzetnikom: Prema kome da budemo solidarni, prema kapitalistima?

Vilim Ribić
Foto: Screenshot HRT
01.04.2020.
u 23:28

Jedan dio poduzetnika radi pošteno, drugi hoda po rubu kriminala, rekao je Ribić što se nije svidjelo Hrvoju Bujasu iz Inicijative Glas poduzetnika

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio nove gospodarske mjere koje će Vlada sutra na sjednici donijeti, a idu u korist poslodavaca koji su pogođeni krizom pod utjecajem koronavirusa.

O tim mjerama govorilo se u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u gdje su gostovali Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika i Hrvoje Bujas, Inicijativa Glas poduzetnika.

Ministar Aladrović je rekao kako mjeru isplate 3.250 kuna ne bi nazvao minimalcem, već je taj iznos za o čuvanje radnih mjesta po zaposleniku.

– Zamisao je bila da poslodavci ne otpuštaju radnike, a mi im za to dajemo određenu sumu novaca, kako bi lakše prebrodili krizu, kako bi lakše isplatili plaće, te kako bi njihovo poslovanje bilo omogućeno, rekao je ministar i dodao kako današnjom mjerom se onih 3.250 kuna podiže na 4 tisuće kuna i retroaktivno za ožujak, te se snose troškovi doprinosa i za travanj i svibanj.

Ribić je rekao kako je jasno da je gospodarstvo u velikom problemu te kako nema dvojbe da je državna intervencija nužna, zato što ona spašava osim gospodarstva i cijelo društvo. No, kako je rekao, treba se vidjeti jesu li te intervencije dobro pogođene.

Rekao je i kako sindikati ne mogu biti ne solidarni.

– Mi smo sindikat, ne možemo biti ne solidarni, ali je pitanje prema kome trebamo biti solidarni. Prema kapitalistima? Jedan dio poduzetnika radi pošteno, drugi hoda po rubu kriminala.  S radnicima trebamo biti solidarni, ali nema razloga da ni prema jednom poduzetniku budemo solidarni. Oni će sebe lako zaštititi – rekao je Ribić, no to je zasmetalo Hrvoju Bujasu.

– Riječi kapitalist, klase, pokušajmo ući u 21. stoljeće. Ajmo prestati pričati o lažnoj solidarnosti. Mi desetljećima plaćamo poreze, prireze, namete, to su i mali i mikro poduzetnici, ne voze Bentleyje. Mali poduzetnici i obrtnici voze Peugeote, Renaulte itd., plaćaju ih na leasinge – rekao je Bujas. 

Rasprava između njih dvojice i kasnije se nastavila, a zbog prekidanja gosta reagirao je i voditelj Mislav Togonal koji je opomenuo Ribića.

– 31 godinu govorite, ja sam tu prvi put, dopustite mi da minutu duže govorim – rekao je Bujas Ribiću kada ga je on prekidao dok je govorio.

– Vrlo ste nepristojni i bezobrazni – rekao je Ribić Bujasu na što mu je on uzvratio jednakom mjerom.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Ključne riječi

Komentara 42

CA
Catalonia
00:29 02.04.2020.

Ribic je najveći uhljeb na svijetu. Rihetko bahata i arogantna osoba. Vjrvtno u zivotu nije digao nista teze od zlice i vilice.

DI
diazrm
00:37 02.04.2020.

Što se tiče gospodarstva, mi smo još u socijalizmu i živimo od turizma. Zato danas jesmo gdje jesmo jer nismo razvijali ni jedan drugi sektor. Imamo preveliku i preskupu državu, koju plaćamo preko ogromnih poreza. Država je previše umiješana u gospodarstvo, loše javne nabave na kojima se gube ogromni novci. I loši sindikati s lošim liderima.

ST
stefj
00:27 02.04.2020.

Evo, sada vidite kakav je Ribić, što veća kriza to se bolje vidi... On i njegovi su jedan od glavnih razloga zašto smo na samom dnu EU-a, već godinama s politikom dogovaraju smjer gospodarstva... Da je i jedan jedini podatak koji on prezentira točan, onda danas ne bismo imali 4000 novih nezaposlenih, već najmanje 204.000, a bili bismo raj za investitore. Kao što vidimo investitori nas izbjegavaju poput otoka gubavaca, baš radi Ribića i njegovih... Ako vlada ovaj puta ne iskoristi ovo stanje za uvođenje reda u državne i javne službe, nakon krize nam slijedi neviđen egzodus, a pad standarda će biti nenadoknadiv. Stalno se trenira neka strogoća na realnom sektoru, a birokrati se ponašaju kao carevi... No to je tako - puno propisa, regulativa, procedura, to znači veliku i "važnu" državnu i javnu službu, što odmah znači visoki nivo korupcije, nepotizma, klijentelizma, negativne selekcije, to znači i visoke poreze, parafiskalne i ostale namete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije