Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi paket mjera

Ribić: Javljaju mi da su cijene na moru veće nego lani

Vilim Ribić
Foto: HRT screenshoot
1/3
26.05.2020.
u 22:29

Ministar Josip Aladrović je rekao da trenutno ekonomija funkcionira

Ono što smo stavili na stol na GSV-u je treći paket mjera koji se tiče očuvanja radnih mjesta. Manje više smo se usuglasili oko ovih sektora koji su najpogođeniji. Radi se o sektorima turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza osoba, organizatora kulturnih i sportskih priredbi te su tu i turističke agencije, rekao je na početku emisije Otvoreno HRT-a ministar Josip Aladrović.

"Javljaju mi da su cijene na moru veće nego lani. Ako zadrže tako visoke cijene, računaju na državnu potporu. S visokim cijenama neće povećati promet, past će im prihod za više od 50% i kvalificirat će se za državnu potporu", kazao je Vilim Ribić.

Aladrović smatra da Ribić ne govori točno jer državne mjere rješavaju samo mali segment njihovog problema. Dodaje da podaci s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje govore da tvrtke u svibnju zapošljavaju ljude.

Aladrović je rekao da trenutno ekonomija funkcionira. "Izazova će biti i morat ćemo ići s posebnim mjerama. Moramo poticati gospodarstvo. Ne stoji ovo što gospodin Ribić kaže. Mi moramo na više načina osnaživati tvrtke da imaju poslovnu sposobnost", kazao je Aladrović.

"Tvrtke zapošljavaju, ekonomija funkcionira, dio sezonskih radnika se zapošljava, ali i onih koji su potrebni u drugim sektorima", kazao je ministar.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da je Vlada dobro napravila ranije. "Svaka kriza zahtjeva energičnu reakciju vlasti", kazao je o trećem paketu mjera. "Mislio sam da će ovaj paket biti kompleksniji i direktniji, ali taj dio posla je zahtjevniji", dodao je.

"Moramo osigurati kupovnu moć stanovništva, i naglasak bi trebao biti na taj dio kao i na pomoć radnicima i na nezaposlenima", kazao je Ribić.

Skraćivanje radnog vremena

"Ne slažem se s gospodinom Ribićem. Imali smo zemlje koje su puštali ljude da odlaze na burzu. Mi smo se odlučili na efekt očuvanja radnih mjesta na način da generiramo pa čak i umjetnu potražnju. Mi smo ih držali aktivne. Tu dolazimo do skraćivanja radnog vremena. EK će to donijeti. Namijenila je 100 milijardi eura, kreditiranja za to. To bi izgledalo, četiri dana se radi, jedan dan ne, pa tu razliku plaća država. Taj program pruža neke iskorake mimo ovoga. To je nešto kompleksnije i moramo vidjeti na koji način ćemo to implementirati. Dali smo si neke rokove koji nisu predugi", kazao je Aladrović.

"To je dobra mjera. Pokazala je dobre rezultate u Njemačkoj i Americi. Trebalo bi to što prije provesti", kazao je Vedriš.

"Ne treba mijenjati Zakon o radu zbog toga. Dodao bi da je ta mjera izvrsna, ja to podržavam. To je samo jedna u nizu preciznih mjera koja Vlada mora prezentirati. Možete povećati naknade za nezaposlenost i postići učinke", kazao je Ribić.

"Kriteriji za mjesec lipanj za dobivanje potpora su za one koji dokažu pad prihoda od 50 posto. Sve mjere koje moramo učiniti su višedimenzionalne. Idemo selektivnim pristupom, kako bi sa što manje sredstava dobili što bolji efekt", kazao je Aladrović.

"Mi smo imali dosta intervencija prema tome da neselektivno isplaćujemo te potpore. Za mjesec svibnja smo putem obrasca provjeravali jesu li poslodavci isplaćivali. Imamo oko 30.000 spornih OIB-a. Isplatili smo preko dvije milijarde kuna samo za peti mjesec. Kontrola je bitna", kazao je Aladrović.

"Treba pomoći prerađivačkoj industriji", kazao je Ivan Bračić iz HUP-a Udruga malih i srednjih poduzetnika.

"Mislim da je to razumno kao prijelazno rješenje. Ja mislim da će Vlada izaći s nekim prijedlogom po uzoru na druge europske zemlje", kazao je Vedriš na pitanje o ukinuću odluke Stožera o neradnoj nedjelji.

Komentara 13

ST
stefj
23:25 26.05.2020.

Ribić je drugi svijet, kontakt s realnošću mu baš nije jača strana. Osim toga, stalno pušta i stvara razne glasine - rekli su mi, javili su mi, oni rade to, oni rade ono, a nikada nešto direktno... Ma uopće nije čudno da smo na dnu EU-a bez ikakve šanse za napredak. Opet nam politika u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi kroji politiku... I onda se netko čudi što smo tu gdje smo...

DU
Deleted user
06:22 27.05.2020.

Ribićev uhljebljenički sektor je pokretač gospodarstva. Čudi me samo kako ga Nobelova komisija još nije prepoznala.

NE
Nemojtimenimojneme
07:07 27.05.2020.

Meni javljaju da je na listi najgorih parazita g. Ribić prestigao krpelje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije