Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otok Jersey

'Ribarski rat' Velike Britanije i Francuske: London poslao dva naoružana broda da spriječe blokadu ribara

Boats are seen in the only channel that allows access to the harbour, in St Helier
Foto: THOMAS MEANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 23:39

Francuska daje 95 posto struje Jerseyju, no sada je zaprijetila da će obustaviti opskrbu

Pedesetak francuskih ribarica okupilo se jučer ujutro pred lukom Saint Helier, glavnim gradom otoka Jersey, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon Brexita. Brodovi su plovili prema otoku koji ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je posjed britanske krune. Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske obale.

– Jedan teretni brod, “Commodore Goodwill”, želi isploviti i svi su odlučni spriječiti ga u tome. Ribarice su na samom ulasku u luku – rekao je ribar Camille Lécureuil za agenciju France presse.

– Ovo je miran prosvjed i ne smije eskalirati – kazao je.

Vlada otoka Jerseyja rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s Brexitom, no uključeni su i neki novi uvjeti, što je razljutilo francuske ribare i vladu. Pariz tvrdi da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

Otok s 100.000 stanovnika

Francuska ministrica pomorstva Annick Girardin ustvrdila je da je Francuska spremna “uzvratiti mjerama” ako britanske vlasti nastave ograničavati pristup francuskim ribarima u vodama Jerseyja. Najavila je i mogući “prekid isporuke struje putem kabelske mreže u podmorju” kojom se taj otok opskrbljuje strujom iz Francuske.

Stupanje na snagu Brexita od 1. siječnja ove godine donijelo je nove probleme ribarima iz Francuske, ali i stanovnicima otoka Jerseyja koji je najveći među Kanalskim otocima, ali i samoupravni britanski posjed. Prema pisanju francuskih medija, Jersey je francuskim ribarskim brodovima odredio kuda smiju i kuda ne smiju ploviti, ali i broj dana koje ribari smiju provesti u tome području. Isto tako, da bi dobili licencije za daljnji rad, francuski brodovi moraju pokazati dosadašnje rezultate ribolova na tome području.

One koji prekrše donesene odredbe čekaju velike novčane kazne. Sve je to izazvalo brojne i žustre reakcije iz Francuske, iz koje su zaprijetili da će, ako budu prisiljeni, obustaviti isporuku struje za Jersey, koji se nalazi uz sjeverozapadnu obalu Bretanje. Naime, 95 posto svoje električne energije Jersey dobiva podmorskim kabelima iz Francuske. Procjenjuje se da na tome području živi oko 100 tisuća stanovnika.

– Bilo bi mi žao kad bismo to morali učiniti, ali učinit ćemo to ako budemo morali – rekla je francuska ministrica Annick Girardin, koja tvrdi da je odluka o novim uvjetima za ribarenje donesena jednostrano i bez ikakvog objašnjenja. Reagirao je i francuski ministar za europska pitanja Clément Beaune koji je službeni London optužio da blokira ribolovna prava. Beaune je poručio da bi zbog toga EU mogao odgovoriti odmazdom koja bi uključivala blokiranje dozvola britanskim financijskim tvrtkama da posluju u EU.

– Ako francuski ribari ili vlasti budu imali dodatne dokaze koje žele predati, ažurirat ćemo licencije tako da odražavaju te dokaze. Ulazimo u novo doba i trebat će vremena da se svi prilagode – rekao je Ian Gorst, ministar vanjskih odnosa Jerseyja.

“Mjera opreza”

Britanski premijer Boris Johnson poslao je dva naoružana patrolna broda Kraljevske mornarice u vode Kanalskih otoka kako bi ih zaštitio od blokade francuskih ribarskih brodica. Takvu odluku Johnson je donio nakon razgovora s predsjednikom vlade Jerseyja Johnom Le Fondréom, koji mu je rekao da francuski ribari samo što nisu blokirali glavnu luku Saint Helier.

U vode kod Jerseyja poslani su brodovi HMS Severn i HMS Tamar, koji su naoružani topovima posebno dizajniranima za borbu protiv brzih brodica i strojnicama. Glasnogovornik Downing Streeta je mobilizaciju dvaju patrolnih brodova objasnio kao „mjeru opreza“. The Guardian je mobilizaciju dvaju patrolnih brodova Kraljevske mornarice povezao s tzv. „bakalarskim ratovima“ iz 70-ih godina prošlog stoljeća kada su se britanske brodice sukobile s islandskim ribarima.

Komentara 2

JA
janjac
07:18 07.05.2021.

Ovo je strasno..... hoce li EU da zastiti svoju clanicu sada...posto je V Britanija poslala ratne brodove.... koja arogantnost

ZJ
Zjako
06:57 07.05.2021.

Da puste nas da im riješimo Arbitražu... ko prvi nabavi sve potrebne dokumente njegov je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije