Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabra posada

Ribarica "Nebeski" iz olujnog mora spasila američku jedrilicu

oluja
AFP
23.01.2011.
u 13:21

Skiper s jedrilice "Nage Libre" Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže ozljede prijeloma rebara, a drugi član posade, Belgijanac, bio je u stanju šoka

Ribarica „Nebeski“ u noći sa subote na nedjelju nasred Jadrana iz olujnog je mora spasila motornu jedrilicu „Nage Libre“ s dva člana posade te je oko 9.30 sati doteglila u luku Komiža na otoku Visu.

Skiper s "Nage Libre" Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže ozljede prijeloma rebara tijekom pokušaja osposobljavanja motora na jedrilici, a drugi član posade Belgijanac Leenders Rudolf bio  je u stanju šoka. Dolaskom u luku Komiža pružena im je hitna pomoć i helkipterom su prevezeni u splitsku bolnicu.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poziv u pomoć s jedrilice dužine 13,55 m i s američkom zastavom, na kojoj su se nalazili Hrvat i Belgijanac, zaprimila je u subotu u 20.22. Jedrilica je bila na putu iz marine Tribunj kod Šibenika prema Italiji, a na sredini Jadrana oko 23 nautičke milje južno od otoka Visa, pokvario joj se motor te se zbog olujne bure našla u pogibeljnoj situaciji.

Središnjica je stupila u kontakt s ribarskim brodom „Nebeski“, luke upisa Rijeka, čiji je zapovjednik Robert Mršić, iako se nalazio 23 nautičke milje od mjesta pogibije, u zaklonu kod otočića Sveti Andrija, odlučio da se usprkos olujnom vjetru i ogromnim valovima uključi u akciju spašavanja. 

Nakon višesatne borbe s olujnim morem ribarica „ Nebeski“ se oko ponoći uspjela približiti jedrilici u nevolji te je uhvatiti u tegalj. Uz velike napore dotegljena je u sigurnu luku. 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:28 23.01.2011.

dečki... vama se tu nekaj spremešalo... 1) bura ne radi \"ogromne valove\" 2) južno od Visa ne postoji olujna bura... (ali postoji olujni jugo i olujni garbin) bilo kako bilo, ovi junaci ne buju jedrili tak skoro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije