Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ribari očekuju jednaka pravila igre, Sindikat traži bezuvjetno provođenje ZERP-a

Ribari traže lovostaj koćarica

Tonči Bozanić
Foto: Tino Jurić
02.01.2008.
u 19:33

ZERP je stupio na snagu i za zemlje EU, što je važna činjenica iako se vjerojatno na terenu još ništa ne događa. Unatoč pritiscima, Hrvatska ima ZERP s pozicije vlasništva i sada u komunikaciji sa zemljama u okruženju ima puno bolju poziciju, kaže Tonči Božanić, predsjednik Ceha ribara HOK-a.

Stupanje ZERP-a na snagu znači da hrvatski zakoni sada vrijede za sve! Božanić smatra da Hrvatska ima dovoljno brodova koji mogu nadzirati ZERP. Na pitanje zna li jesu li Talijani ribarili u ZERP-u jučer i prekjučer, Božanić odgovara da ne zna.

Fešta se još, pa ne vjerujem, ali nije odluka o ZERP-u donesena da se Talijanima onemogući ribolov, nego da ista pravila vrijede za sve, napominje. Kaže da je Ceh ribara još u prosincu Vladi uputio prijedlog da se na šest mjeseci proglasi lovostaj za koćarice, a da se za to vrijeme utvrde pravila s Italijom i Slovenijom.

Za Petra Branovića, predsjednika Sindikata ribara, ništa nije sporno. Ako se zakoni budu provodili, brodovi Obalne straže i Lučke kapetanije već danas mogu zaustaviti svaki talijanski brod. Tako bi trebalo biti, a nema službenih informacija kako je uistinu, kaže Baranović i napominje da je jedino - zakonito bezuvjetno provođenje ZERP-a!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije