Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKI PRIMJERAK

Riba kao iz horor filma pronađena na plaži: 'Nikad nisam vidio nešto takvo'

Foto: Twitter screenshot
1/3
12.05.2021.
u 15:31

Prva ovakva riba pronađena je 1833. godine na obali u Grenlandu

Na obali Newport Beacha u zapadnom SAD-u ribič je u opuštenoj šetnji uz more pronašao mrtvu ribu koja izgleda kao iz horor filmova. Iako izgledom ne podsjeća, ispostavilo se da se radi o onoj istoj rijetko viđenoj ribi kao iz animiranog filma 'U potrazi za Nemom'. 

- Znao sam da se radi o vrlo neobičnom pronalasku, nikad nisam vidio ribu koja tako izgleda, kazao je za The Guardian Ben Estes za pronađenu grdobinu ili 'anglerfish' kojih je viđeno u svijetu tek oko 300-tinjak. 

Naime, ta vrsta ribe poznata je po svojim oštrim zubima i lampom pričvršćenom uza sebe pomoću koje privlači plijen, a ovaj 'gotovo netaknuti' primjerak koji je nekako isplivao iz 2.000 metara dubine na kojoj inače obitava vjerojatno će postati dijelom kolekcije Muzeja prirodnih umjetnosti u Los Angelesu.

- Ne znam je li ribič shvatio što je ustvari pronašao. Takve stvari se pronalaze kad hodaš sam - nađeš mrtve životinje koje uopće ne bi smjele biti na plaži, kazala je Jessica Roame, koordinatorica za edukaciju u Centru Davey's Locker Sportfishing & Whale Watching. 

Prva ovakva riba pronađena je 1833. godine na obali u Grenlandu, a znanstvenici su tek prije nekoliko godina uspjeli dobiti više informacija odlaskom na ovakve velike dubine. Prije pet godina čak su uspjeli i zabilježiti parenje ovih dvaju primjeraka. 

- Bilo je čudesno, kazao je tada profesor na Sveučilištu u Washingtonu Theodore W. Pietsch.

- To su veličanstvena stvorenja kojima trebamo pridodati više pozornosti te trebamo paziti na njih, kazao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije