Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJA METELKO ZGOMBIĆ:

RH podržava pismo 6 zemalja, ali nije primjereno da se kao buduća predsjedateljica svrstava

Andreja Metelko Zgombić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.11.2019.
u 17:37

Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja

Hrvatska podržava pismo koje su u vezi Sjeverne Makedonije i Albanije EK-u uputili ministri vanjskih poslova šest zemalja EU-a, ali ga nije potpisala jer nije primjereno da se kao zemlja koja će uskoro predsjedavati EU-om formalno svrstava uz te prijedloge, rekla je u utorak u Bruxellesu državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić.

Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku 2020.

"Naša su stajališta ostala ista, ona su dosljedna. Mi podržavamo sadržaj toga pisma, međutim kao država koja će uskoro preuzeti predsjedanje nije uobičajeno da se formalno svrstavamo uz neki konkretan prijedlog", izjavila je Metelko Zgombić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove, koje na dnevnom redu ima i pitanje proširenja.

Dodala je da će se Hrvatska tijekom svoga predsjedanja zauzimati da se donesu odgovarajuće odluke u vezi s otvaranjem pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Mi želimo stvoriti uvjete kako bismo tijekom našeg predsjedanja zaista mogli napraviti pozitivne korake u tom smjeru. Naravno da postoje određene zamjerke o neučinkovitosti samog procesa proširenja. Mnoge su zemlje konstatirale da ne dolazi do odgovarajućeg napretka u postupku proširenja. To je nešto na čemu se može raditi, ali usporedo mi ćemo se zalagati da se tijekom našeg predsjedanja donesu odgovarajuće odluke, posebno za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a sve u sklopu priprema samita u Zagrebu", rekla je Metelko Zgombić.

Na pitanje o hrvatskom stajalištu prema francuskom dokumentu u kojem se predlaže reforma procesa proširenja, Metelko Zgombić je rekla da ga "proučavaju" i da će ga uzeti kao poticaj da se poboljša postupak proširenja na dobrobit država kandidatkinja, ali i Europske unije u cjelini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije