Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isključenja, ukori...

Rezultati inspekcijskog nalaza: Evo kakvi su bili nastavnici u najtežoj školskoj godini

Zagreb: Nastava preko virtualnih učionica na HRT 4
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
17.10.2020.
u 15:00

Češće se prijavljuju povrede prava iz radnog odnosa i pritužbe na ravnatelje

Unatoč tome što su učenici lani izgubili tri tjedna nastave zbog cirkularnog štrajka učitelja, profesora i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a onda su i tri mjeseca utrošena na online nastavu zbog koronavirusa, prošla školska godina i više je nego zanimljiva u kontekstu inspekcijskih nadzora po obrazovnim i odgojnim ustanovama diljem zemlje. Naime, unatoč okolnostima u najgoroj školskoj godini u Hrvatskoj, inspekcijski nadzor nije znatnije umanjen u odnosu na školsku 2018./2019. godinu kada su i nastavnici i učenici imali uobičajen školski ritam. Štoviše, prema službenim podacima samostalni sektor za inspekcijski nadzor 2018./2019. zaprimio je 2083 pritužbi, dok je u školskoj godini 2019./2020. zaprimljeno 1678 podnesaka.

Vršnjačko nasilje

Kao i u godini prije, i u prošloj školskoj godini najviše prijava odaslano je iz samih škola – inspekciji su pretežito, potvrđuju tako u Ministarstvu obrazovanja, prijavljivane nepravilnosti vezane uz postupke zapošljavanja i rad ravnatelja. Posebno zabrinjava i činjenica da su među prigovorima zastupljeni i oni koji se odnose na postupanja škole u slučajevima vršnjačkog nasilja, te provedbu primjerenog oblika školovanja. Uz navedene, među češćim su pritužbama i one koje se odnose na rad školskih odbora.

– Češće se prijavljuju povrede prava iz radnog odnosa, kao i pritužbe na rad ravnatelja i/ili prigovori na postupak imenovanja ravna telja. Manji dio pritužbi odnosi se na rad učitelja/nastavnika ili ocjenjivanje – poručili su iz Ministarstva obrazovanja, ne precizirajući točan broj prijava. Kako su naglasili, najčešće su izrečene kazne usklađivanje statuta i drugih općih akata sa zakonom i drugim propisima.

– Uglavnom su izrečene mjere vezane uz usklađivanje s državnim pedagoškim standardom, kao i one vezane uz vođenje uredskog poslovanja. U odnosu na radnike ustanova izrečene su mjere vezane uz pravilno zaduživanje, a u odnosu na učenike češće je naređeno ispravljanje nedostataka i propusta u slučaju neispunjavanja obveza izvješćivanja roditelja o uspjehu, napredovanju, teškoćama učenika ili neispunjavanja drugih obveza – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Učitelji, profesori i nastavnici tijekom prošle školske godine bili su znatno blaži prema učenicima nego školske 2018./2019. kada je izrečeno dvaput više pedagoških kaznenih mjera nego lani. Naime, na prošlogodišnjih 460.836 učenika u svim školama, izrečeno je ukupno 4982 ukora, što je 4506 ukora manje nego godinu prije.

Kažnjeni mnogi prvašići

Prošle školske godine, uz ukor, 1049 učenika diljem Hrvatske dobilo je opomenu pred isključenje. Lani je 227 učenika dobilo mjeru isključenja iz škole, sedmero učenika kažnjeno je preseljenjem u drugu školu, dok je u školskoj 2018./2019. godini mjerom preseljenja kažnjeno 28, a mjerom isključenja iz škole 428 učenika. Statistika nije baš obećavajuća kada se usporedi ukupan broj učenika u prošloj i školskoj 2018./2019. godini. Naime, lani je u školama bilo 3738 učenika manje nego godinu prije. Lani je pak izrečeno mnogo više pohvala – i to pisanih.

Prema dostupnoj statistici, ispada da je tijekom prošle godine, kada su učenici nastavu pratili digitalnim putem, gotovo svaki četvrti hrvatski učenik dobio pisanu pohvalu nastavnika, jednako kao i godinu prije kada je u školama bilo više učenika nego ove godine. Promatramo li pak po razredima, zabrinjavajući podatak iz prošle godine ponovno se odnosi na kažnjavanje učenika prvih razreda osnovnih škola – lani je 77 prvašića dobilo opomenu, 16 njih ukor, a troje strogi ukor. U 2018./2019. školskoj godini opomenom su kažnjena 123 učenika prvih razreda, a strogim ukorom njih 12.

Promatrano po županijama, najviše kaznenih pedagoških mjera lani su dobili učenici koji škole pohađaju u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-posavskoj i Ličkosenjskoj županiji.

Samo u Sisačko-moslavačkoj županiji čak je šestero učenika kažnjeno mjerom isključenja iz škole, dok Primorskogoranska županija broji 12 učenika kažnjenih tom izrečenom mjerom.

Što se pak pohvala u osnovnim školama tiče, lani su one najčešće dodjeljivane upravo prvašićima – za njih 21.164 krajem škole izrečene su pisane pohvale, dok je najviše usmenih pohvala izrečeno za učenike drugih razreda – čak 1600 njih. Najmanje pisanih pohvala tijekom prošle godine dobili su učenici sedmih razreda – njih 8099.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije