Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražujemo: Ulazak u EU i prilagodbe cijena donijet će hrvatskim građanima udar na standard

Režije dvaput više

hrv-trgov-txt.jpg
import
05.10.2005.
u 20:44

Bez obzira na to što će riječ "prilagodba" postati najčešći termin u političkom i ekonomskom rječniku Hrvatske, postoji jedan važan segment života u hrvatskom pristupanju Europskoj uniji kojemu neće trebati nikakva prilagodba. Riječ je o cijenama i troškovima života jer je Hrvatska i sada u skupini skupljih europskih država pa će njezini građani, barem u jednom dijelu, biti pošteđeni šoka.

Skupoća je prednost
Osnovne prehrambene namirnice, kao što su meso, suhomesnati proizvodi, gotova hrana te voće i povrće tek su 10 do 20 posto ispod cijena u državama europske petnaestorice, a u isto vrijeme prihodi građana dva i pol puta niži su od tamošnjih. Pokazao je to u svom istraživanju o sukladnosti cijena u Hrvatskoj i EU analitičar Ekonomskog instituta Danijel Nestić, koji smatra da je skupoća naša trenutačna prednost jer neće postojati velika potreba za prilagodbom cijena u nekoliko važnih područja života: prehrane, odjeće i obuće, usluga, pokućstva i prijevoza, gdje su cijene dogurale na 75 do 81 posto prosječnih cijena u 15 najskupljih država EU. Kad bi se u EU prosjek uvrstile i nove članice, na mnogim bi se segmentima izravnali. Kako prosječna hrvatska obitelj raspolaže sa 70-ak tisuća kuna na godinu, prema dvjestotinjak tisuća kuna u EU 15, utješno je barem to što nam neki važni životni troškovi neće rasti. Baš zato što je skupa, hrvatski građani sada na prehranu troše trećinu svojih prihoda, dok je taj udio u ukupnim troškovima EU građana oko 10 posto.

Neće biti zaliha
Uoči hrvatskog ulaska u EU, trgovci neće morati stvarati zalihe jer Hrvati neće poharati dućane kao što su to učinili  Mađari, Česi i Slovaci. No postoji jedno područje  a to su cijene komunalnih usluga, prirodnih resursa i energenata, kao što su struja, plin, mazut ili voda  u kojem se očekuju znatne korekcije cijena. Zbog utjecaja države na određivanje cijena komunalnih usluga i energenata, troškovi stanovanja u Hrvatskoj bitno su niži nego u EU. U nas režijski troškovi pojedu 13 posto prihoda kućanstava, a u EU 22 posto, pa je to, upozorava Nestić, jedan od segmenata gdje bi moglo doći do korekcija cijena. Nestić ne očekuje da će se naši izdaci za režije odmah udvostručiti u strukturi troškova, ali u jednom duljem razdoblju postojat će stalni pritisak na cijene.   Energenti će sigurno poskupljivati, samo se nadamo da će taj rast biti sporiji od rasta plaća  dodaje Nestić.


Porezni sustav kao i u Uniji

Promjena će biti pošteđen i hrvatski porezni sustav koji je u glavnim odrednicama sukladan europskoj praksi i zakonodavstvu. Nitko ne traži ukidanje više stopa PDV-a, nego se tu i tamo spominje potrebe da se smanji broj stopa. Slično je i s porezom na dohodak, jer u starim članicama postoji više stopa, dok su neke nove na svoju ruku uvele jednu stopu. Manje korekcije očekuju se jedino u segmentu trošarina koje se uglavnom odnose na naftu i cigarete.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije