Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada fakulteta ili deblokada menzi?

Revolt oko provjere "iksica" eskalirao zbog previsokih školarina

Studenti
Goran Kovačić/Pixsell
20.11.2009.
u 17:41

Članovi Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje na plenumu održanom u četvrtak odlučili su se na blokiranje jedne dvorane Filozofskog fakulteta u ponedjeljak.

Revolt riječkih studenata posljednjih je mjeseci rastao zbog pada kvalitete hrane u menzama i provjeravanja "iksica", a eskalirao, čini se, radi "starog" problema - visokih školarina.

Članovi Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje na plenumu održanom u četvrtak odlučili su se na ponavljanje proljetnih rigoroznih mjera - u ponedjeljak će blokirati jednu dvoranu Filozofskog fakulteta.

Pobuna se zahuktava

Ondje se taj dan neće moći održavati nastava, a navečer će uslijediti novi plenum, nakon čega najvjerojatnije kreće blokada cijelog fakulteta.

Studentska pobuna, poručuju iz stožera inicijative koja djeluje i u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Puli i Splitu, ponovno se zakuhava, a neće stati dok ne dobiju besplatno obrazovanje.

No, na riječkim ulicama mišljenja studenata su podijeljena - dok jedni navijaju za blokadu držeći je jedinim načinom da se izbore za prava, drugi ideju prozivaju idealističkom i misle da bi trebali krenuti u rješavanje manjih, a jednako ozbiljnih problema.

Nema švercanja

Primjerice, početkom mjeseca u restoran Index uveden je svojevrstan “face-control” koji bi se trebao pobrinuti da studentsku iskaznicu koristi samo osoba kojoj ona doista i pripada.

Iza naizgled benigne provjere - svaki put kad student želi provući "iksicu", provjerava se slika ili zatraži osobna, nije obračun države sa “švercerima”, već njezina želja da uštedi na prehrani studenata, kažu studenti koji su nezadovoljstvo izrazili i na Facebooku, pokrenuvši skupinu koja već ima više od pet tisuća članova.

- Švercanje onih koji nisu studenti je kazneno djelo, to nam je jasno, no ne vidimo razloga zašto netko tko nije iz Rijeke i brže potroši novac na "iksici" ne bi posudio od prijatelja kojem je taj mjesec ostalo nešto novca jer on će ionako propasti (iznos se ne prebacuje u idući mjesec, već se vraća na nulu).

- To je samo trik - tvrdi Ivan Liović, pokretač druge popularne grupe na mreži “Dosta mi je ovakvog riječkog Indexa”. Sretna okolnost u cijeloj situaciji je što u riječke menze, za razliku od onih zagrebačkih, nisu uvedeni i zaštitari koji danonoćno provjeravaju "iksice", a prijestupnike zapisuju na crnu listu.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
14:11 22.11.2009.

Besplatno školovanje i besplatan studij NE POSTOJE! Nigdje na svijetu! Rad profesora, izgradnju i funkcioniranje škola, održavanje nastave, vježbe itd netko uvijek plaća! Pitanje je samo tko. Ova država i ovaj narod si mogu priuštiti da plate studij za nekii broj studenata - i to su oni do crte. Za one ispod crte novaca nema ali im se omogućava studij ako sami plate (dio) cijene studija. Sasvim je normalno i logično da država omogućava studij bez plaćanje boljim učenicima i studentima, a da vječni studenti, ponavljači i neradnici sami plate svoje školovanje. Samo paraziti misle da im netko drugi treba omogućiti da studiraju beskonačno dugo, jedu u menzi za pet kuna i spavaju u domu za 200 kn mjesečno. Oni koji ne žele plaćati neka se uhvate knjige - dobri učenici/studenti ne moraju brinuti o plaćanju. Niti su ikad morali - to je problem samo ljenčinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije