Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
chavezova pomoć

Reuters: Venezuela poslala tanker dizela u Siriju

sirija
Reuters/PIXSELL
16.02.2012.
u 18:17

Siriju zbog nametnutih ograničenja muči nestašica goriva, a problem je pojačan teškom zimom

Venezuelanska naftna kompanija PDVSA poslala je tanker s dizelom u Siriju, javlja Reuters, pozivajući se na podatke sustava za automatsku identifikaciju brodova (AIS) te trgovinske izvore. Tanker je posljednji put viđen kod Cipra, a u sirijsku luku Baniyas trebao je doći u srijedu.

Ova pomoć vlade Huga Chaveza dolazi u vrijeme kad je Sirija opterećena uvoznim ograničenjima koje su joj nametnule neke zapadne zemlje zbog nasilja sigurnosnih snaga nad prosvjednicima. Procjenjuje se da je u neredima koji traju gotovo godinu dana dosad poginulo gotovo 6000 ljudi. Chavez simpatizira i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i iranskog kolegu Mahmuda Ahmadinedžada, čija je zemlja također suočena sa sankcijama.

Trgovinski izvori tvrde da je ova pošiljka goriva druga u posljednja tri mjeseca. Pošiljke su obavljene prema međuvladinu dogovoru iz 2010. godine, prema kojemu će Venezuela Siriji dati dizelsko gorivo u zamjenu za hranu i ostalu robu poput maslinova ulja. Negra Hipolita, brod koji je korišten za prijevoz, ima nosivost od 47 tisuća tona, što znači da bi prevezeno gorivo moglo vrijediti i do 50 milijuna dolara. Međutim, nije poznato koliko je goriva bilo na brodu.

Sirijska naftna kompanija Sytrol, koja organizira uvoz i izvoz goriva, našla se na crnoj listi SAD-a prošlog ljeta, a EU je isto učinila u prosincu. Nije poznato jesu li ove transakcije obavljene preko Sytrola. Sirija ima problema s nestašicom goriva, koji je dodatno povećan teškom zimom i sve učestalijim vojnim napadima oklopnim vozilima i tenkovima.

Komentara 2

JA
jaruzelskia
18:46 16.02.2012.

Prvi!

JA
james49
19:29 16.02.2012.

Pa kak njih mući nestašica goriva? Pa kaj pumpa INA u Siriji? Toplu vodu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije