Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Žele podijeliti EU'

Reuters o inicijativi koju je promicala Kolinda Grabar-Kitarović: Zvoni alarm za uzbunu

Inicijativa triju mora
Foto: REUTERS
1/3
21.02.2020.
u 12:31

Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, kako se to nazivali tijekom Busheve invazije na Irak 2003. godine, piše Reuters

Poznata svjetska novinska agencija Reuters objavila je članak u kojem detaljno pišu o Inicijativi tri mora koju je promicala naša bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Reuters je podsjetio kako se o toj inicijativi nedavno govorilo na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu te da je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo najavio da SAD planira dati milijardu dolara zemljama koje su dio Inicijative tri mora, a kako bi se u njima izgradila bolja energetska infrastruktura.

– Zvoni alarm za uzbunu u Bruxellesu i Berlinu. Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, kako se to nazivali tijekom Busheve invazije na Irak 2003. godine. Koliko se Amerikanci žele miješati u istok Europe pokazuje i posredovanje između Srbije i Kosova koje provodi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell – piše u članku, prenosi 24 sata.

Piše i kako je Inicijativa tri mora osnovana 2015. te da je nastala jer se u istočnoj Europi razvio osjećaj kako ih Bruxelles ignorira odnsono kako EU ne daje dovoljno važnosti toj regiji. Pogotovo se 'nevoljeno' osjećaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

Reuters podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump bio u Varšavi na summitu Inicijative tri mora te da je izjavljivao kako se nada da će i druge članice EU-a krenuti putem Velike Britanije.

Komentara 8

KO
Kosences
14:08 21.02.2020.

Ako su TRi mora razlog da se razjedini stara i nova Europa zašto smo onda od stare Europe dobili 150 milijuna eura za LNG terminal?

DU
Deleted user
13:01 21.02.2020.

Promicanje inicijative 3 mora je jedna od najboljih dijelova Kolindinog predsjedničkog mandata, države srednje Europe poput Hrvatske, Poljske, Češke, Mađarske i Rumunjske bi trebale više međusobno surađivati kako bi se smanjio utjecaj Francuske i Njemačke i tako postigao ravnopravniji položaj na kontinentu.

ŽO
žoržet
12:55 21.02.2020.

u sklopu te 'inicijative' je vjerojatno bilo i ono trkeljanje da je titova stipendistica do odlaska na školovanje u sad živjela bez voćnog jogurta u zemlji iza željezne zavjese - možda joj je to 'sugerirano' još kad se prešetavala ispredd bijele kuće u vrijeme dok je obaminu administraciju mijenjala trumpova? iz iste se 'agende' zasigurno izrodila i silna njezina privrženost 'eu-demokratu' orbanu, čak i onda kad se javno naslikava ispred karte velike mađarske s uključenim hrvatskim međimurjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije