Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP I PARTNERI

Restart koalicija: Iz temelja ćemo reformirati pravosuđe i uvesti zakon o podrijetlu imovine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2020.
u 19:32

Restart koalicija predstavila reformu pravosuđa koje, kaže šef SDP-a, nikad nije bilo u gorem stanju.

Stanje u hrvatskom pravosuđu nikada nije bilo gore i za to je kriva Vlada koju je zbog sumnji na korupciju moralo napustiti pola ministara. Hrvatskoj je potrebna korjenita reforma pravosuđa. Poručio je to jučer predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predstavljanju reforme pravosuđa Restart koalicije.

Srediti zemljišne knjige

Dodao je da ne zna opisuje li vlast u Hrvatskoj bolje “činjenica da je zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići više od pola Vlade ili da se takva Vlada održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji, odnosno kupovanju zastupnika u Saboru”. Dođe li SDP na vlast, Bernardić obećava korjenite promjene, pogotovo one u području pravosuđa. A popis je poduži.

– Intervenirat ćemo u postojeći sustav izbora sudaca i državnih odvjetnika te postrožiti njihovu stegovnu odgovornost, provesti informatizaciju pravosuđa i srediti zemljišne knjige. Kako bismo vratili dignitet institucijama, ojačat ćemo položaj USKOK-a, PNUSKOK-a, kao i pravo na pristup informacijama – kazao je Bernardić, koji je isto tako najavio i zakon o podrijetlu imovine jer je, kako kaže, važan mehanizam u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta i oduzimanje imovine počiniteljima takvih kaznenih djela.

I bivši predsjednik države Ivo Josipović, a danas čelnik SDP-ova Savjeta za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj, drži da je oduzimanje nezakonito stečene imovine i utvrđivanje njezina podrijetla zapravo stup borbe protiv korupcije. Kako je kazao, ni stroga kazna za korupciju i mafijaštvo nije dovoljna ako izostane oduzimanje imovine koja je stečena kaznenim djelom. Nužno je, kaže, poslati moralnu poruku da se kriminal ne isplati i da društvo neće tolerirati nezakonito bogaćenje na teret građana.

– To ponajprije treba vrijediti za političare i suce jer upravo te dvije kategorije traže poseban režim i poseban nadzor podrijetla imovine. Stoga reforma pravosuđa podrazumijeva puno efikasniju provjeru sudačkog kadra jer sigurnosna provjera na početku sudačke karijere nije dovoljna. Treba provjeriti njegovo imovinsko stanje nakon tri, pet ili deset godina – kazao je Josipović.

Prvo glavnica, ne kamate

Predsjednik SDP-ova Savjeta za politički sustav Josip Kregar najavio je pak jačanje Povjerenstva za odlučivanje.

– HDZ je pokazao visoku sposobnost uništavanja institucija, lišavajući ih njihove prave svrhe i birajući ljude koji će obezvrijediti smisao institucija – poručio je Kregar.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin najavio je promjenu uvjeta za ulazak sudaca u sustav, sigurnosne provjere i tijekom mandata te osiguravanje stegovne odgovornosti onih koji donose odluke, promjene u ovršnim postupcima, manje troškove ovrha, davanje prednosti otplati glavnice, a ne zateznim kamatama, reguliranje rada agencija za utjerivanje dugova, manje kompliciran osobni stečaj...  

Komentara 20

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
19:37 09.06.2020.

Zanima me zašto niste reformirali pravosuđe i pokrenuli pitanje porijekla imovine kada ste bili na vlasti?

ZI
Zir
19:46 09.06.2020.

Zakon o porijeklu imovine, je postojao jos u Jugi i onda su ga na zadnjoj sjednici sabora drugovi iz SKH opozvali, ja podrzavam taj zakon sto predlaze SDP, samo da obuhvaca i vrijeme od 1945 godine!!

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
19:51 09.06.2020.

Dobar prijedlog, ali nije mi jasno gdje će SDP-ovci živjeti ako donesu taj zakon? I tko će nakon njih doći u stanove u Centru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije