Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmanje tri razloga

Republikanska stranka sada bi trebala podržati slovenskog zeta

Bernie Sanders
Foto: Reuters/PIXSELL
28.04.2016.
u 22:30

Donald Trump jučer je pozvao Bernieja Sandersa da uđe u igru kao neovisni kandidat na američkim predsjedničkim izborima i tako oslabi Hillary Clinton

Donald Trump jučer je pozvao Bernieja Sandersa da uđe u igru kao neovisni kandidat na američkim predsjedničkim izborima nakon što je simpatični socijalist izgubio šanse da ga nominira Demokratska stranka. 

Pogubno za stranku

Trumpova računica je jasna: demokrati bi se podijelili između Clinton i Sandersa i on bi iz takvog scenarija ušetao u Bijelu kuću. Ali Sanders sigurno neće ići na tu kartu, radije će ući u savez s Clinton i možda tražiti kakvo mjesto u njezinoj vladi. 

No to što predlaže Sandersu moglo bi se dogoditi baš njemu. Trump je jučer otpuhao Teda Cruza i Johna Kasicha i na korak je do nominacije za republikanskog kandidata. Republikanska stranka baš i ne puca od sreće zbog tog impulzivnog milijardera i još važe hoće li nominirati njega ili nekoga tko uopće nije sudjelovao u predizborima. Ta je opcija u igri, ali bi za stranku bila pogubna. I postoje najmanje tri razloga zašto bi republikanci sada ipak trebali podržati slovenskog zeta.

Prvo, zato što bi u suprotnome ispalo da su predizbori nevažni i da su novac, energija i ljudi uzaludno potrošeni. Možete zamisliti bijes birača kada shvate da ih je stranka izigrala i radi svoga klijentelističkog komfora u igru pustila nekog anonimusa. Učini li to, Republikanska će stranka sama sebi potpisati, ajde ne baš smrtnu presudu, ali sigurno dulju zatvorsku kaznu i samo će kroz rešetke moći gledati u Bijelu kuću.

Drugo, činjenica je da Trump nije favorit u borbi s Clinton, ali sa snažnom stranačkom podrškom i promjenom retorike može imati bar nekakve šanse. Trump je naprosto takav, jezik mu je brži od razuma, ali ne zaboravimo da je nekada bio demokrat i da poznaje i glazbu koju demokratski glasači vole slušati. Njegova je trenutačna ekstremistička retorika najviše odraz osebujnog karaktera, dok je kod Teda Cruza ona smišljenija, konkretnija i opasnija. Dakle, podrži li Trumpa, stranka može bar malo utjecati na njegovu retoriku i budući sastav vlade.

Solo igrač bez nadzora

Na koncu – pa nisu li republikanci i dobili to što su tražili? Duha iz boce pustili su davno, uvaljujući Johnu McCainu Sarah Palin kao kandidatkinju za poptredsjednicu, a prethodno su Bush i Ramsfeld poharali svijet. Trump je samo njihov logičan slijed.

Stranku, na kraju, baš briga za Trumpovu retoriku. Njoj je problem to što je on solo igrač i ne pripada njezinu kapitalističko-političkom establišmentu.•

>> Trijumf Donalda Trumpa na republikanskim predizborima: Osvojio svih pet država

Komentara 8

DU
Deleted user
02:43 29.04.2016.

Bernie je americki Ivo Josipovic. Zivi u multimil. vili a prosipa pricu kako je komunizam prekrasan. Lik je nedavno cak izjavio kako je zdrastveni sustav na Kubi bolji od americkog :) hahahaha koji lik...

Avatar mason
mason
23:18 28.04.2016.

Nece Sanders nigdje, dat ce njemu Hillary neku poziciju a to on i trazi da se dobro uhljebi.To je tipicno za komunjaru neradnika koji nije nista radio do ceterdesete godine.Na sve nacine idu da izbace Trumpa i da postve nekog ko ce klimati glavom. Ali ako ne podrze Trumpa sledeci predsjenik ce 100% biti Hillary Clinton. A republikanci ce izgubit puno clanova I glasaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije