Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI ZA GUVERNERA

Republikanci bolji u dvije savezne države

barack obama
AFP
04.11.2009.
u 08:20

Prvi lokalni izbori u Americi nakon pobjede predsjednika Obame uzburkali su javnost zbog poraza demokratskih kandidata u Virginiji i New Jerseyju.

Bob McDonnell, kandidat Republikanske stranke, sa zavidnom je prednošću izvojevao  pobjedu u Virginiji i tako prekinuo gotovo osmogodišnju vlast demokrata u toj saveznoj američkoj državi, dok je njegov kolega Chris Christie u New Jerseyju potukao ranijega demokratskog guvernera Jona Corzinea.

Poraženi demokratski guverner New Jerseyja obrušio se tijekom kampanje na svojega republikanskog suparnika optužujući ga za bliske veze s bivšim predsjednikom Bushom i negodujući zbog njegovih stavova oko pobačaja i zdravstvene zaštite, no čak ni šale na račun Christiejeve težine nisu mu pomogle u izbornoj utrci.

Tako su, tek godinu dana nakon izbora demokratskog predsjednika Baracka Obame, republikanci pobijedili u dvije ključne pozicije američkih izbora za guvernera, što je ponukalo američke izvjestitelje da se raspišu o teškom udarcu koji je poraz u New Jerseyju zadao predsjedniku Obami.

S druge strane, David Plouffe, voditelj Obamine predsjedničke kampanje, kazao je kako su rezultati nepotrebno uzburkali javnost jer se radi tek o izborima na lokalnoj razini.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ZD
zdravko
13:15 04.11.2009.

U lazi su kratke noge.Svakog cuda dva dana dosta!

DU
Deleted user
20:43 04.11.2009.

mislim da je Obama došao u veoma kriznu situaciju koju mora riješiti pošto poto. Oporavak Američke industrije, otvaranje novih radnih mjesta, oporavak banaka traži nepopularne mjere koje će uglavnom pogoditi bogatiji stalež a ovi su pak tradicionalno Republikanci. Nepopularne mjere su naškodile Obami ali one su potrebne!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije