Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratnici u RS

Žive u ruševnoj kući od 800 kuna mirovine, a susjedi im prijete

Ured dopredsjednika RS
21.09.2017.
u 09:23

Derutna kuća u Priječanima kod Banje Luke, u kojoj borave baka, dva sina i unuka, nije prikladna za stanovanje. Izgrađena je prije pedesetak godina i postoji opasnost od urušavanja.

Puna sreće, nade i optimizma, hrvatska povratnička obitelj Matijević vratila se, nakon godina izbjeglištva u Hrvatskoj, u svoj rodni kraj u Republici Srpskoj

Nažalost, sva njihova sreća tu je prestala. Derutna kuća u Priječanima kod Banje Luke, u kojoj borave baka, dva sina i unuka, nije prikladna za stanovanje. Izgrađena je prije pedesetak godina i postoji opasnost od urušavanja.

Žive od bakine mirovine

Žive od bakine mirovine od 200 konvertibilnih maraka (oko 800 kuna), od koje ne mogu podmiriti ni osnovne troškove te povremenih dnevnica koje sinovi zarade kada se za to ukaže prigoda. Uza sve životne poteškoće s kojima se nose, problemi tu ne prestaju jer im susjedi iz njima nepoznatih razloga dodatno otežavaju život verbalnim prijetnjama

– Postoje institucije koje u ovakvim prigodama trebaju reagirati, a na nama je da takve i slične slučajeve iznesemo u javnost, jer ih ne opravdavamo, bez obzira na to o kome je riječ. Bilo koji oblik nasilja nije prihvatljiv i treba ga na zakoniti način spriječiti – rekao je dopredsjednik RS Josip Jerković, koji je ovih dana posjetio nesretnu obitelj. 

Tea zaslužuje bolje i sretnije djetinjstvo

Zbog teških obiteljskih prilika, starateljstvo nad unukom Teom pripalo je baki Mandi. Tea je dobra učenica sedmog razreda osnovne škole u Zalužanima te zaslužuje bolje i sretnije djetinjstvo, kao i svako drugo dijete. 

Ovoj obitelji do sada su djelomično pomogli Caritas Banjalučke biskupije i Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS, na čelu s ministrom Davorom Čordašom. Uvjerivši se kako Matijevićima uistinu nije lako, Jerković je obećao kako će im sukladno ovlastima i mogućnostima pokušati pomoći.  Ujedno je pozvao i sve nadležne institucije da daju svoj doprinos kako bi se ovoj obitelji poboljšali životni uvjeti. Prilikom posjeta darivao im je pakete s osnovnim životnim namirnicama.

Komentara 30

DU
Deleted user
11:04 21.09.2017.

Eto pored svega što čovjeka snađe u životu dobroga i lošeg, još mora trpjeti i ljudsku mržnju, netrpeljivost, zavist, i da ne nabrajam.na što su spale ljudske vrijednosti i moral , ako ih je ikada i bilo, čast pojedincima.da , nažalost pojedincima, pa ako čovjeka ne voliš makni se od njega nemoj mu zagorčavati život, ako ga mrziš pitaj se što ti je skrivio i pokušaj se naći u sličnoj situaciji, ne čini drugima što ne bi htio sebi, pa zar je tako teško biti čovjek, umjeren, tolerantan, suosjećajan, pravedan i pošten, očito većini je.....neki smatraju da je loše biti Srbin , Hrvat, Musliman , Albanac, Židov, Amerikanac a je sve više mislim da je najteže biti čovjek.....

MA
malala
11:04 21.09.2017.

A mi aboliranima obnavljamo stanove i kuce.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:05 21.09.2017.

Vidi kako djugosloveni tipicno u ovakvim slucajevima djele krivice na sve. Po sistemu "Ko nas bre zavadi". Kada bi se nesto slicno desilo u Hrvatskoj onda bi pocela dreka Ustaseee itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije