Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACRT ZAKONA O USTROJU RS Odluka Vlade srpskog entiteta naspram bosanstva

Republika Srpska izbacila Bosnu iz naziva gradova

28.11.2008.
u 23:00

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji ovoga entiteta prema kojemu je u posljednje preostale dvije općine ukinut prefiks ‘Bosanski’ što će, zasigurno je, izazvati velike polemike između Banja Luke i Sarajeva.

Naime, kada ovaj zakon prođe proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Bosanski Brod nosit će samo naziv Brod, a Bosanska Kostajnica samo Kostajnica. Time će nestati i posljednji administrativni tragovi ‘bosanskog’ identiteta u Republici Srpskoj. Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac rekao je međutim na na konferenciji za novinare da je u srpnju prošle godine entitetska vlada predložila promjenu naziva ovih dviju općina tako što bi se Bosanska Kostajnica zvala samo Kostajnica, a Bosanski Brod promijenio bi ime u Posavski Brod.

“Nakon toga je resorno ministarstvo provelo javnu raspravu u kojoj su se u Bosanskoj Kostajnici građani iz reda sva tri naroda izjasnili da ta općina ubuduće nosi naziv Kostajnica, jer su smatrali da je to neutralan naziv koji nikoga ne vrijeđa i ujedno odražava njihova stajališta”, rekao je Lipovac.

Kada je u pitanju Bosanski Brod, rezultati javne rasprave su pokazali da je najviše prijedloga, 70 posto, bilo da ta općina nosi naziv “Brod Srpske”, za ostanak naziva Bosanski Brod bio je nešto više od 17 posto građana, a za naziv “srpski Brod” bilo je 8,42 posto građana. Unatoč željama Vlada RS-a je samo izbacila Bosanski iz naziva Brod.

Predsjednik Matice hrvatske Ljubuški Radoslav Dodig ocijenio je kako se istodobno u BiH vode dva procesa. Jedan vodi k jačanju ‘bosanskoga’ identiteta a drugi se, srpski, pak tome protivi dok Hrvati počesto nemaju stajalište o ovakvim važnim pitanjima iako se u ovome slučaju tek radi o toponimima.

“U Republici Srpskoj imamo da se sve bosansko apriori odbacuje ili bilo što je vezano za Bosnu i Hercegovinu, a s druge strane cilj je bošnjačke elite proširiti Bosnu na cijelu državu BiH. To su dva posve suprostavljena mišljenja.

Hrvati samo ostaju pratiti tu priču kao neutralni promatrači. Mislim da bi morali biti aktivni sudionici ovih rasprava”, smatra Dodig. Kada je u pitanju posljednja izmjena naziva u RS-u Dodik ipak smatra kako se uporabilo manje radikalno, srednje, rješenje između ponuđenih prijedloga.

On ipak smatra da se i odluka o preimenovanju dviju općina u Republici Srpskoj trebalo provesti uz demokratsku proceduru referenduma kakbva je bila kada je Duvno preimenovano u Tomislavgrad.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije