Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mislim, dakle postojim"

Rene Descartes – filozof zaslužan za matematiku

volim matematiku
Foto: Liechtensteinisches Landesmuseum
07.10.2014.
u 11:26

Francuski fizičar i matematičar, ali i prvi moderni filozof poznat po izjavi "Mislim, dakle postojim" Rene Descartes, utemeljitelj je analitičke geometrije. Ta znanstvena disciplina opisuje geometrijske oblike uz pomoć jednadžbi i na taj način omogućuje rješavanje mnogih problema koji su nerješivi ili teško rješivi – potpuno geometrijski.

Postoje mišljenja da je pojavom analitičke geometrije počela moderna matematika. Iako nije bio jedini koji ga je prepoznao, upravo se njemu pripisuje zasluga za otkriće Kartezijeva koordinatnog sustava gdje je "Kartezijev" izvedenica iz latinske inačice njegova imena – Cartesius.

Bila je to sasvim nova zamisao opisivanja položaja točke ili objekta u ravnini navođenjem koordinata – udaljenosti do dviju međusobno okomitih osi. Bio je to velik napredak u matematici jer je bila riječ o povezivanju euklidske geometrije i algebre. Kružnice, elipse i ostale krivulje sada su se mogle opisivati algebarskim jednadžbama uz pomoć koordinata točaka.

Razvitak tog pravokutnog koordinatnog sustava omogućio je kasnija otkrića znanstvenicima kao što su Isaac Newton i Gottfried Wilhelm Leibniz, a radilo se o diferencijalnom i integralnom računu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije