Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.07.2017. u 17:55

“Hrvatska puna života”? Kada već krademo od naših turista, zašto im lažemo?

Croatia full of life, u prijevodu ‘Hrvatska puna života’, u osnovi ne tako loš turistički slogan, kojim se prije dvije godine počelo pozivati mahom strane turiste na Jadran, podijelio je tada domaću javnost pa se od najglasnijih kritičara moglo čuti da između slogana i konkretnih sadržaja koje porukom želimo promovirati ne postoji nikakva korelacija.

No, brojke su ih ubrzo demantirale. Potpomognut činjenicom da se o Hrvatskoj kao privlačnoj turističkoj destinaciji na internetu razgovaralo više nego ikad, objavama tisuća snimki na društvenim mrežama i stotinama blogova stranih putnika namjernika, ali i besplatnoj reklami koja se uvijek veže uz dolaske svjetskih celebrityja, hrvatski turizam danas ruši rekorde pa su i istraživanja na ključnim tržištima Europe pokazala da se Hrvatsku u velikoj mjeri zaista doživljava kao “punu života”.

No, neki je dan, u špici sezone, otpočelo novo turističko “brendiranje i nova komunikacijska strategija” u režiji lokalnih šerifa iz Novalje, Hvara i Dubrovnika. Dozlogrdilo im je, ispostavilo se, gledati gola torza na 40 stupnjeva, promatrati kako mahom mlađi gosti povremeno na ulici pojedu sendvič, ispred trgovine nategnu kakvo pivo, u jutarnjim satima odrijemaju ispod smokve, pa tu i tamo nakon burne noći povraćaju konzumirani sadržaj. To je nešto što u ovoj zemlji, pa ni u svjetskim turističkim mekama, nikad prije nije viđeno.

U turističkoj zemlji protiv turističkog buma, a s njim i mladih gostiju koji nisu nužno kazališna publika, odlučili smo se boriti zabranama i sankcijama, a dok gradonačelnici proizvoljno uvode red udaranjem po džepu, zanimljivo, ministar turizma Gari Cappelli pomirljivo govori kako su svi turisti dobrodošli, ali da se na prostoru RH trebaju pridržavati pravila. Ukratko, mrski su nam goli furešti, ne i njihovi šoldi. Nastavi li se ovakav trend utjerivanja straha gostima, Turistička zajednica trebala bi razmisliti o povratku starog slogana “Mediteran kakav je nekad bio”. Kad već od turista krademo, da im barem ne lažemo.

Komentara 35

Avatar mofo
mofo
18:20 11.07.2017.

...da, zato sto je isto lezati na plazi i biti u moru polugoli kao i hodati kroz grad, ulaziti u trgovine, restorane, kafice pa i crkve u istoj "opravi"..

DU
Deleted user
18:34 11.07.2017.

Pravilo objektivnosti jest da se ispita i druga strana o sadašnjoj situaciji i vjerujte mi da je ovo samo kulminacija stanja koje traje godinama i godinama u gradu Hvaru, gdje se sve podređuje partijanju i gdje grad od par tisuća stanovnika nema prava ni na popodnevni odmor, niti na jutarnju šetnju po namirnice bez gomile razbijenih čaša i boca po trgovima itd. itd. Tako da ta mjera, koju su medijski odmah prikucali na stup srama, ima svoje debelo "zašto" - a kupaći kostimi su najmanji problem u cijeloj toj priči. Prvo je bio Carpe Diem na punti Rive i cjelodnevna i cjelonoćna zabava bez kraja i konca, onda sad imaju Hula Hula na zapadnom dijelu šetnice koji pak terorizira rezidencijalnu četvrt, svi vrtovi vila puni urina i izmeta, a da se o cjelodnevnoj buci i ne govori. U konačnici, takva razuzdana atmosfera im tjera ozbiljne turiste - jer su dominantni oni koji spavaju u novootvorenim hostelima i sav novac ulažu u obijesno partijanje. Postoje uvijek dvije strane svake priče!

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
18:27 11.07.2017.

očito novinarka nije vidjela svijeta... probaj u kupaćem kostimu prošetati po Rimu... ili ako hoćete po bilo kojem gradu na obali... Napulju, Veneciji.... kladim se da na trgu sv. Marka ne bi napravila ni pet koraka a da te ne bi dočekali ljubazni karabinjeri i "podučili te kulturi".... ova neukost i malograđanština je ozbiljan problem naših medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije