Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Relković: Za Juričana je 4-5 % glasova uspjeh, a Milanoviću to može biti porazno

Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
18.12.2019.
u 19:30

Predsjednica i Škoro uspješno su mobilizirali birače, a na ljevici je moguće najveće rasipanje glasova

Za četiri dana Hrvatsku čekaju najneizvjesniji izbori za predsjednika države. Barem tako pokazuju sve ankete rađene zadnjih tjedana. A prema kojima su sva tri favorita, i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović i Miroslav Škoro imaju više od 20 posto potpore.

Međutim, kada se u obzir uzmu trendovi, a prema kojima predsjednica “pada”, Škoro raste, a Milanović stagnira u nedjelju doslovce svaki glas igra ulogu. I u drugi krug može bilo tko od spomenutog trojca.

Bitka za svaki glas

Najveća opasnost tu prijeti Zoranu Milanoviću jer Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro za sada su uspješno mobilizirali svoje biračko tijelo i manji kandidati tipa Anto Đapić ne predstavljaju im veću prijetnju.

S druge strane kandidat SDP-a Zoran Milanović kojeg podupire još 12 stranaka potencijalno je u najvećem problemu jer mu glasove od centra na lijevo uzima nekoliko kandidata od kojih svatko ima svoju publiku.

Milanoviću će tako jedan dio glasova uzeti i kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, potom nezavisna Dalija Orešković, ali i nezavisni Dejan Kovač. Najveća opasnost možda mu prijeti od Darija Juričana koji je svojom originalnom kampanjom uspio izazvati pozornost i koji bi se mogao prometnuti i u iznenađenje izbora.

Da je Milanović od jačanja malih kandidata u najvećoj opasnosti, smatra i politički analitičar Ivica Relković koji kaže kako Milanović sada mora te kandidate na ljevici na neki način anulirati.

– Predsjednica i Škoro su svojih 50 posto biračkog tijela mobilizirali, a Milanović od preostalih 50 posto koji pripada biračima od centra na lijevo ne prelazi 25 posto. Zadnjih dana raste Juričan koji je slična nepoznanica kao i Mislav Kolakušić na izborima za EU parlament. Kada bi on uspio dobiti četiri ili pet posto glasova, to bi za njega samog bio golem uspjeh, a za Zorana Milanovića može biti porazno – ističe Relković.

Ono što je Milanoviću, dodaje, poseban problem s Juričanom je što mu nema što predbaciti ili spočitnuti, odnosno što mu se ne može suprotstaviti. Prema Peović ili Orešković Milanović, drži Relković, još i može zauzeti neki stav, ali prema Juričanu teško.

– Milanović Juričanu nema što prigovoriti. Uostalom, sam Milanović kaže da ne bi pojačavao ustavne ovlasti predsjednika i priznaje da mainstream politike nisu odradile posao da se protest kakav izaziva Juričan dogodi. Niti su na vrijeme riješili pravosuđe niti ustavne promjene... – kaže Relković.

Treba mu drugi krug

No s druge strane, uspije li Milanović na kraju ući u drugi krug, činjenica da mu se prije prvog “osuo” dio glasova od centra prema lijevo može biti za njega pozitivno jer dio tih glasova u samom finišu trebao bi se preliti upravo njemu.

– Dio tih birača koji u prvom krugu nisu glasali za Milanovića ostat će doma, biti apstinenti u drugom krugu ako ondje ne bude njihovih kandidata, ali dio će dobiti upravo Milanović – kaže Relković.

Osim toga, Milanović bi ulaskom u drugi krug, nastavlja Relković, dobio i psihološku prednost baš iz razloga što su mu ankete predviđale zaostajanje. Uđe li u drugi krug Milanović i bude li mu protukandidat Miroslav Škoro bit će, drži Relković, zanimljivo vidjeti i kako će se postaviti birači HDZ-a, pogotovo oni koji ne žele odlazak Andreja Plenkovića. 

Komentara 1

ST
sttipe
19:54 18.12.2019.

Zašto je ovaj manipulator uvik prid izbore na TV-u?? Zato da spriječi ljude da dobrim kandidatima daju glas!!! Pa im govori kako bacaju glasove glasajući za ljude bez stranačke mašinerije... I onda budale masovno glasuju za live ili desne komuniste, a ne za dobre kandidate... Stoko sitnog zuba, buđenje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije