Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preustroj Sveučilišta: Prema prijedlogu novog zakona, dekani gube ovlasti

Rektor će moći smijeniti dekana zbog afere kakva je Indeks

bjeliš
Antonio Bronić
16.10.2009.
u 17:41

Zagrebačko sveučilište podijelit će se na tri manja ili će se fakulteti, poput Stomatologije i Medicine, ujediniti.

Sveučilište u Zagrebu, najstarije i najveće u Hrvatskoj, proživljava svoje zadnje dane u postojećem sastavu.

Glomazan sustav
Sve su jače glasine po akademskim krugovima da će se Sveučilište ili podijeliti na tri manja ili će ostati integrirano, ali tako da se neki fakulteti ujedine, jer je sustav sa 33 fakulteta, koliko ih je danas na Sveučilištu u Zagrebu, preglomazan da bi bio uspješan.

– Vjerojatnije je da će doći do spajanja fakulteta. Primjerice, razmišlja se o tome da se Stomatologija spoji s Medicinskim fakultetom jer ionako studenti stomatologije dobar dio predavanja na prve tri godine studija odrade upravo na Medicini. A nema smisla da se isti profesori dva puta plaćaju za isti posao. Također postoji prijedlog da se studiji geotehnike i geodezije spoje s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom, a samo jednog dekana mogli bi u budućnosti imati i Arhitektura i Građevina – otkriva naš izvor, koji je i sam prisustvovao sjednici Rektorskog zbora na kojoj se raspravljalo o budućnosti Sveučilišta.

A kakva ga sudbina, kao i njegove studente, čeka, odlučit će uvelike i novi zakon o sveučilištima koji bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa trebalo donijeti do kraja ove godine. I dok novi zakon potencijalni kandidati za rektora čekaju kao ozebli sunce jer bi im napokon trebao dati veće ovlasti, dekani ga se boje “kao samog vraga”. To i ne iznenađuje s obzirom na to da bi, prema prijedlogu novog zakona, uloga dekana bila minimalna. Prema prijedlogu zakona, dekana bi birao rektor zajedno sa sedmeročlanim Upravnim vijećem, vjerojatno predstavnicima znanstvenih područja. Isto vijeće biralo bi i rektora između tri kandidata koja bi predložio Senat.

– Rektor bi po novom zakonu mogao smijeniti dekana ako bi prekršio zakon ili ako ne bi poštovao upisne kvote. Da već imamo takav zakon, rektor bi, prema njemu, primjerice, mogao smijeniti i dekana Ekonomskog i Prometnog fakulteta zbog afere Indeks – objašnjava naš izvor. Da će novi zakon promijeniti sudbinu Sveučilišta u Zagrebu uvjeren je i rektor Aleksa Bjeliš koji je prije svega za povezivanje Sveučilišta. Nikako za njegovo cjepkanje.

Kvalitetno rješenje
No isto je tako, dodaje, istina da je Sveučilište u Zagrebu vrlo razgranato, zbog čega je teško povezati neke sastavnice. Za to, kaže rektor Bjeliš, treba naći što prije kvalitetno rješenje.

Komentara 2

DO
doktorica
20:41 16.10.2009.

jadni studenti kraj ovakovih \"reformatora\".Umjesto da omoguće studentima obrazovanje oni svakodnevno izmišljaju kako im otežati studiranje ,novim propisima i izmjenama propisa.Zanimljivo je da upravo oni koji su studirali po 10g sada traže izvrsnost,iako su se u prošlom sistemu školovali besplatno.

LA
laki
23:53 16.10.2009.

Grrrrr...strepite dekani...ljudi pa jeste vi normalni? Nema faksa na kojem profesori ne primaju lovu, nema bolnice u kojoj liječnici ne primaju lovu, nema crkve u kojoj popovi ne primaju lovu, nema firme u kojoj šefovi ne primaju lovu, nema novinara koji ne prima lovu, nema ničeg gdje se lova ne vrti...tko je još vidio pošteno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije