Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisi Više od pola milijuna Australaca

Rekordna peticija za istragu medijskog carstva Ruperta Murdocha

Rupert Murdoch
Press Association/PIXSELL
05.11.2020.
u 07:11

Bivši australski laburistički premijer Kevin Rudd pokrenuo je inicijativu 10. listopada, a ona je u srijedu s ukupno 501.876 potpisa postala najveća peticija vlastima u australskoj povijesti

Više od pola milijuna Australaca do srijede je potpisalo online peticiju koja poziva na istragu „medijskog monopola“ Ruperta Murdocha

Bivši australski laburistički premijer Kevin Rudd pokrenuo je inicijativu 10. listopada, a ona je u srijedu s ukupno 501.876 potpisa postala najveća peticija vlastima u australskoj povijesti. Dosad je najviše potpisa 2019. prikupila inicijativa za proglašavanje klimatskog izvanrednog stanja s 404 tisuće potpisa. 

Murdoch je postao tumor – arogantni tumor na našoj demokraciji“, rekao je Rudd u videoporuci kojom je lansirao peticiju. Vlasti su pozvane da istraže „zloupotrebu medijskog monopola u Australiji“ i daju preporuke za diverzifikaciju medijskog vlasništva u državi. 

Rudd je zahvalio potpisnicima, među kojima je i bivši konzervativni premijer Malcolm Turnbull, a podršku je dao i britanski glumac Hugh Grant iako nije mogao dati svoj potpis. Rudd tvrdi da je Rupert Murdoch vlasnik 70 posto medija u Australiji, a 89-godišnjak je najveći vlasnik medija i u Velikoj Britaniji. 

Murdochov News Corporation često je kritiziran zbog krivog izvještavanja, a u kolovozu ove godine mogulov sin James napustio je upravni odbor tvrtke zbog neslaganja s uređivačkom politikom. 

Iako je peticija za istragu dobila rekordnu podršku, australski zakoni ne obvezuju vlasti da istragu i provedu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije