Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA NESREĆE JAT-ova ZRAKOPLOVA

‘Rekord Vesne Vulović izmislili češki agenti!’

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
08.01.2009.
u 12:25

Vesna Vulović, stjuardesa JAT-ova aviona DC-9 na letu Kopenhagen – Zagreb – Beograd, 26. siječnja 1972. godine ipak nije preživjela pad aviona s 10.000 metara visine, zbog čega je uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kilogrami dokumenata
Nakon 37 godina, dvojica novinara, Nijemac Peter Hornung-Andersen i Čeh Pavel Tejner tvrde da su otkrili pravi razlog zračne havarije: JAT-ov avion nije stradao od bombe hrvatskih emigranata, već od zalutala projektila tadašnje čehoslovačke tajne službe. Iznad sela Srbske Kamenice, tvrde, nesreća se nije dogodila onako kako se opisivalo proteklih 37 godina: avion je oboren na visini od nekoliko stotina metara.

Svoje otkriće, koje je temeljeno na kilogramima dokumentacije čehoslovačke tajne službe, predstavit će tijekom vikenda na njemačkom radiju ARD. Bomba hrvatskih emigranata prigodno je izmišljena kako bi se prikrila nesmotrenost tajnih agenata. I ništa više. – Zanimljivo je da je službi državne sigurnosti tadašnje Čehoslovačke pošlo za rukom da tako avanturističku priču proširi po cijelom svijetu, a da nitko ne posumnja u nevjerojatan događaj koji su opisivali – kaže Hornung-Andersen.

Umjesto da se obavi prava istraga, svijet je godinama pokušavao objasniti čudo kojim je stjuardesa preživjela pad s visine od 10.000 metara. Komentar Vesne Vulović na novinarsko otkriće nismo uspjeli čuti. Za novinare, njezin je broj telefona danas bio neprobojna barijera. – To čudo obična je varka domišljatih čehoslovačkih tajnih službi – kaže Hornung-Andersen.

Dva nalaza komisije
Nesreću JAT-ova aviona stručnjaci su istraživali dva puta. Najprije je češka komisija objavila da se avion prelomio na visini od 10.000 metara, ali kako nije otkriven uzrok, komisija je nastavila rad. U konačnom izvješću, zanimljivo, nisu se osvrtali na ono što jest, već na ono što nije.

Dokučili su da se DC-9 nije sudario s drugim avionom te da vremenski uvjeti nisu bili razlog nesreći.Novinari su rekonstruirali cijeli događaj, od polijetanja do konačnih rezultata istrage. Navodno su čehoslovačke tajne službe period od prvog do drugog izvješća iskoristile kako bi do detalja razradile priču koju su nakon toga prezentirale svijetu. Bilo je više scenarija, svi su sadržavali teroriste i neprijatelje poretka svih vrsta. Zašto su se odlučili baš za verziju s teroristima iz redova hrvatske emigracije zasad nije poznato.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije