Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kadrovske promjene

Rekonstrukcija Vlade polovinom mandata, tek uoči novih izbora

Prvu rekonstrukciju Vlade Plenković je napravio nakon šest mjeseci kada je smijenio Mostove ministre
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2018.
u 16:40

Tijesna većina u Saboru premijeru Plenkoviću bitno otežava oštrije poteze, premda je jasno da bi neki ministri trebali otići

Iako je vrh HDZ-a tijesnu saborsku većinu stalno predstavljao kao politički stabilnu, ona je vrlo ograničavajuća za oštrije poteze premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Premda je očito da bi pojedine ministre trebalo zamijeniti i u Vladu uvesti nove snage, smjene ministara Plenkoviću nisu lagan potez jer bi time dobio nezadovoljne saborske zastupnike (ako je riječ o ministrima koji su bili na listama) u ionako klimavoj većini.

Redukcije i spajanja

No to ne znači da nikakvih promjena u Vladi neće biti. Izvori bliski Banskim dvorima kažu kako bi se određena preslagivanja trebala dogoditi na polovini mandata, odnosno bliže izbornom ciklusu za nove parlamentarne izbore 2020. godine. Moguće je da bi ta rekonstrukcija Vlade išla u smjeru spajanja određenih ministarstava, odnosno redukcije postojećeg broja resora. Ministar uprave Lovro Kuščević u sklopu svog ministarstva i dva projekta financirana novcem EU radi analizu postojećeg stanja u cijeloj javnoj upravi koja bi trebala biti stručna podloga za smanjivanje tog aparata, od lokalne razine, pa sve do ministarstava.

Kuščević će analizirati sve procese koje provode jedinice lokalne samouprave, županije, uredi državne uprave, ministarstva i sva tijela javne vlasti kako bi se utvrdila preklapanja, zastoji te kadrovska ekipiranost. Plenkoviću bi ta analiza mogla biti dobra platforma za smanjivanje ionako preglomazne Vlade budući da je 12 ministarstava najčešći broj u zemljama EU koje imaju bitno više stanovnika od Hrvatske. To bi mu, dođe li do njega, ujedno bio i u javnosti dobro prihvaćen potez uoči novih izbora, pa informacija o rekonstrukciji u drugoj polovini mandata ima smisla.

– Informacije o smjenama u Vladi koje se plasiraju ovog trenutka probni su baloni. Možda i imaju veze sa situacijom oko Istanbulske konvencije i svime što se dogodilo na glasanju. Ali kad tad će do rekonstrukcije doći – komentirao je jedan ministar. On smatra da bi svakako trebalo ukinuti pojedina ministarstva, poput turizma, državne imovine i sl.

Provedba u 10 dana

– Samo je volja bitna, ta se odluka može provesti u deset dana – smatra taj ministar. Spajanje i ukidanje ministarstava nije tema koja je se prvi put spominje. U HDZ-u je ona začeta još uoči formiranja Vlade Tihomira Oreškovića, ali ostala je samo slovo na papiru. Svakako je političarima o tome lakše teoretizirati nego povući konkretne poteze.

Budući da je HDZ-ova većina ostala i bez Hrvoja Zekanovića, zastupnika Hrasta, i spala na 77 ruku, sasvim je izvjesno da će Plenković pokušati podebljati većinu kako mu je ponovno ne bi trebala spašavati rodilja iz redova HDZ-a koja je prošlog petka dignuta s rodiljskog dopusta kako bi glasala u Saboru. I deblja većina, ali i primicanje kraju mandata Plenkoviću bi trebalo olakšati i rekonstrukciju Vlade koje je zasad ipak na dugom štapu.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Prvu rekonstrukciju Vlade Plenković je napravio nakon šest mjeseci kada je smijenio Mostove ministre
1/10

Komentara 23

DU
Deleted user
18:49 20.04.2018.

Maknut će ministre koji još dišu hrvatski kad je bal nek je bal.

RI
rightside
20:06 20.04.2018.

sve u svemu, vlada je hrvatska no vodi ju krivi covjek,, to je zasad jedini kojeg treba mjenjat,,a ovaj nek putuje u brisel i tamo nastavi bit cato junkeru,,a stranka ce se itekako podignut njegovim odlaskom kao i povratit sve clanove i sve glasace koje je ovaj smatrao nevaznima,,

Avatar majmunranko
majmunranko
16:51 20.04.2018.

Opći dojam tekuće nespobne udbaško-četničko-briselsko-istospolne nazovi vlade ne bi moglo popraviti ni to da u nju uđe netko tko nije udbaš, četnik, briselski poltron ili istospolac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije