Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je tko bio u vrijeme ubojstva

Rekonstrukcija: Likvidirali ih iz susjednoga stana

01.11.2008.
u 21:17

Jesu li možda u veži svoje zgrade vidjeli neke od onih koji su uhićeni zbog atentata na nakladnika Ivu Pukanića i marketinškoga stručnjaka Nikolu Franjića, kolateralne žrtve, stanari Palmotićeve 3 jučer nisu mogli potvrditi.

Može ući svatko
Pukanićevi ubojice, naime, u toj su zgradi, planirajući atentat, unajmili stan kako bi nadzirali parkiralište na kojemu je šef Nacionala ostavljao svoj automobil.

– U ovoj se zgradi često mijenjaju stanari jer se stanovi uglavnom iznajmljuju. Koliko znam, u stanu na prvome katu nitko dulje vrijeme nije stanovao, a iznajmljen je nekim ljudima nedavno – kazala je stanarka Palmotićeve 3.

Na vratima stana, posljednjega iznajmljenog u zgradi, na papiru piše prezime Bočkaj, a navodno je u vlasništvu Crkve. Inače, u zgradu svatko u bilo koje doba dana može bez problema ući. Ulazna vrata se ne zaključavaju, a ne postoji ni portafon s popisom stanara.

No, nameće se pitanje jesu li Pukanićevi ubojice mogli iz stana koji su unajmili imati savršeni pogled na parkiralište jer je s dvorišne strane zgrade visoko drveće koje zaklanja pogled. Moguće je zato da su stanje na parkiralištu “snimali” s tavana zgrade ili im je netko dojavio da je Pukanić na parkiralištu te da aktiviraju eksplozivnu napravu.

Detaljna rekonstrukcija
No, za razliku od stanara, koji gledaju svoja posla, policija je s gotovo potpunom sigurnošću rekonstruirala slijed događaja 23. listopada. Dakle, zasad se zna da je odbjegli Bojan Gudurić u Palmotićevoj 3 na ime Kaiser Franz unajmio stan za nadzor. Pretpostavlja se i to da je upravo on aktivirao napravu koju je, pak, na mopedu u 12.40 sati u dvorište Nacionala dovezao Željko Milovanović. Nadzorne kamere snimile su Milovanovića kako dovozi moped, parkira ga pokraj Pukanićeva “lexsusa” te zatim polako pješice odlazi iz dvorišta.

S obzirom na to da ga je kamera snimila kad je pred Palmotićevom 3 skinuo motociklistički kacigu, moguće je da je i on s Gudurićem u stanu čekao dalji rasplet situacije.

Budući da su Ivu Pukanića pratili tijekom posljednja dva mjeseca, vjerojatno su dobro znali njegove navike – da dolazi na posao oko 10 sati, da tijekom dana izlazi iz zgrade Nacionala i odlazi na sastanke, pri tome se također koristeći mopedom, te da iz zgrade Nacionala izlazi kasno predvečer.

Pratnja u gradu
Sve to Pukanić je radio i toga kobnog dana, a valja pretpostaviti da su ga tijekom izlazaka u grad također pratili, vjerojatno neki Matanić ili Mafalani. Eksplozivna naprava aktivirana je u 18.27 sati, u trenutku kada je Pukanić dodirnuo bravu svog automobila. Ivu Pukanića su, stoga, i u tome trenutku pratili njegovi likvidatori ili je u dvorištu postojao još netko kome je zadatak bio samo pravodobno sve dojaviti egzekutorima. Moguće je da je ta osoba lice s fotorobota, jer tu osobu, koliko je poznato, policija nije za sada identificirala. Usto, policija je u petak pretražila i jedan stan u Petrinjskoj, no nisu željeli potvrditi medijske špekulacije da je riječ o još jednom tzv. sigurnom stanu.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije