Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRUŽNI TOK Stručnjaci Geoprojekta predlažu rotor s tri kraka

Rekonstrukcija križanja Pantan

06.02.2009.
u 15:46

TROGIR – Nakon višegodišnjih najava rekonstrukcije opasnoga križanja u Pantani kod Trogira, projektanti su napokon dobili sve suglasnosti i lokacijske dozvole te su počeli raditi na glavnom projektu za građevinsku dozvolu.

Naime, splitski Geoprojekt već je prije napravio rješenje za rekonstrukciju raskrižja, ali ono nije dobilo suglasnost MORH-a.

Uvjet je bio da se u sklopu radova na križanju sagradi i cesta za potrebe vojske, a to bi bilo moguće jedino malim zalaženjem unutar granica Ornitološko-ihtiološkog rezervata Pantan.

Zbog toga je trebala i posebna suglasnost državnoga tijela koje upravlja rezervatom.

Kada je ustanovljeno da cesta koja će spajati vojni objekt s pistom u Zračnoj luci prolazi samo rubnim, i to prilično zapuštenim dijelom rezervata Pantan te da će se probijanjem nove trase urediti to zemljište, s novim su se cestovnim rješenjem složili i zaštitari prirode.

Tako je napokon sve dogovoreno i može početi izrada novih glavnih projekata za izdavanje građevinskih dozvola i početak gradnje posve drukčijeg križanja od sadašnjega.

Inače, raskrižje državnih cesta D409 i D315 u mjestu Pantan, kojima se promet iz Trogira odvaja za Staru kaštelansku cestu prema jugu i obilaznicu u smjeru Splita prema sjeveru, mjesto je čestih prometnih nesreća s teškim, pa i smrtnim posljedicama.

Inspekcija za sigurnost prometa Hrvatskih cesta svrstala je raskrižje u Pantanu među “opasna mjesta na državnim cestama”.

Stručnjaci Geoprojekta predložili su rekonstrukciju postojećega prometnog prostora u oblik kružnog raskrižja, tzv. rotora s tri kraka. Takvo bi križanje moglo propustiti oko dvadeset tisuća vozila na dan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije