Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI U AZIJI

Pelosi stigla na Tajvan; Rusija: Kina ima pravo poduzeti korake za zaštitu svog suvereniteta

Nancy Pelosi na Tajvanu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.08.2022.
u 00:02

Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novu razinu.

Predsjednica američkoga Kongresa Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini. Boeing C-40C američkih vojnih snaga kojim je doputovala Pelosi sletio je u zračnu luku Songshan u Taipeiju. To je početak treće, i najkontroverznije, etape njezine azijske turneje po pet zemalja. Pelosi i članovi njezina izaslanstva, zastupnici Demokratske stranke sastali su se s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i Sandrom Oudkirk, ravnateljicom Američkog instituta na Tajvanu, koji de facto služi kao američko veleposlanstvo. Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novu razinu.

Tijek događaja:

23:00  Let kojim je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u utorak doputovala na Tajvan bio je najpraćeniji u povijesti Flightradara24, priopćila je ta mrežna stranica za praćenje zrakoplova.

"U trenutku kada je sletio u Taipeiju (let) SPAR19 pratilo je više od 708.000 ljudi u svijetu, što ga čini letom koji je najpraćeniji u stvarnom vremenu u povijesti Flightradara24", navodi se u priopćenju te internetske usluge.

22:16 - Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da nema potrebe pretvarati posjet Nancy Pelosi u krizu jer SAD još uvijek ne podržava neovisnost Tajvana.

Dodaje da su SAD protiv bilo kakvih promjena statusa quo i da se sve razlike trebaju riješiti mirnim putem.

John Kirby je kazao da SAD "neće zveckati oružjem".

Upitan podržava li predsjednik Joe Biden odluku Nancy Pelosi da posjeti Tajvan kazao je da Biden "poštuje" njenu odluku.

Dodao je i da odgovor Kine nije iznenađenje. 

21:13 -   Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

"Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu.

Kineska vojska je rekla da će "početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor" na taj posjet.

"Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba".

"Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njezino ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano", rekao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je pak: "Washington unosi destabilizaciju u svijet. Nijedan razriješen sukob zadnjih desetljeća, a mnoštvo potaknutih sukoba".

20:18 - Tajvan je negirao tvrdnje Kine da su kineski borbeni zrakoplovi letjeli preko Tajvanskog tjesnaca.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da postoje internetske glasine u tom smislu, ali da su to "lažne vijesti" i da građani te informacije ne bi trebali širiti online.

19:37 - Tajvansko ministarstvo obrane kaže da je 21 kineski vojni zrakoplov ušao u njihov zračni prostor, javlja AFP.

18:49 - Nancy Pelosi sastat će se ujutro s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, a zatim će odletjeti nakon ručka, kaže službena središnja novinska agencija zemlje. Tajvanski predsjednički ured nada se da će posjet produbiti partnerstvo sa SAD-om, prenosi Reuters.

Dodaje se da je cilj održati mir i stabilnost u indo-pacifičkoj regiji.

Foto: Reuters/PIXSELL

18:16 - Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske kao odgovor na posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu koji pojačava napetost između dviju država. 

Svrha vojne operacije je "odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema 'neovisnosti Tajvana' ", rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

Kineski šef diplomacije Wang Yi ranije u utorak je rekao da se američki političari "igraju vatrom" kad je riječ o statusu Tajvana i da "to neće izaći na dobro".

Pelosi je doputovala u utorak na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Bijela kuća objavila je da SAD smatra da posjet predsjednice Zastupničkog doma Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, naglasivši da Washington neće biti zastrašen kineskom retorikom.

17:00 - Nancy Pelosi oglasila se na Twitteru kada je stigla na Tajvan.

"Posjeta naše delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži tajvansku demokraciju. Naši razgovori s rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju podršku našem partneru i promoviraju naše zajedničke interese", napisala je Pelosi na Twitteru.

16:55 - Kina je reagirala na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Službeni Peking je poručio da je posjet Pelosi Tajvanu "ekstremno opasan" potez SAD-a, javlja AFP.

Foto: Reuters/PIXSELL

Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novu razinu. Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice.

Kineski šef diplomacije Wang Yi u utorak je rekao da se američki političari "igraju vatrom" kad je riječ o statusu Tajvana i da "to neće izaći na dobro". 

Sjedinjene Države u ponedjeljak su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim "zveckanjem oružjem". 

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora. 

Već naelektrizirana atmosfera dodatno se zaoštrila kada je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo uz liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak ujutro,  rekao je izvor za Reuters.

Nekoliko kineskih ratnih brodova plovilo je blizu službene linije razdvajanja u ponedjeljak, rekao je izvor. 

Foto: FlightRadar24

U međuvremenu američki ratni brodovi, uključivo nosač zrakoplova, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Washington naziva rutinskim raspoređivanjem.

Nosač USS Ronald Reagan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, kazao je  dužnosnik američke mornarice. 

Opremljen je raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins. Rusija koja je u konfliktu sa zapadnim zemljama zbog invazije na Ukrajinu od veljače, također je kritizirala posjet Nancy Pelosi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je njezin posjet "provokacijom u svrhu pritiska na Peking i ponovila je rusku potporu pekinškoj politici jedne Kine.

Ranije u utorak Pelosi je posjetila Maleziju, što je bila druga njezina postaja na turneji po Aziji koju je počela u Singapuru u ponedjeljak.

Pelosin ured objavio je da će ona posjetiti i Južnu Koreju i Japan no nije spominjao Tajvan. 

Video: Bivši ruski premijer otkrio što misli koliko će rat trajati 

Ključne riječi

Komentara 163

KO
koraknaprijed
17:40 02.08.2022.

Rusi i Kinezi prijete,Amerikanci rade svoj posao,logicno i očekivano.

HO
Homophob
16:17 02.08.2022.

Interesantno da se nitko od slobodnjacko demokraticno liberalnih stanovnika planete Zemlje ne sokira na javno izrazavanje kineske komunisticke partije na vlasti u kontinentalnoj Kini da je Tajvan njihov teritorij. Da vidimo reakcije malog djela stanovnistva Zemlje sa podrucja Balkana na moju tezu da kontinentalna Kina zapravo pripada Tajvanu! Zasto porobljena, od komunistickuh diktatora okupirana kontinentalna Kina ne bi pripadala demokratskom djelu drzave Kine i vladi slobodnog naroda trenutno na otoku Formozi?

US
user123
17:09 02.08.2022.

Kinezi samo prijete i nista drugo ne mogu da urade jer znaju da ako sruse zrakoplov to je izravna objava rata sad-u,stanovnici taipei-a zive pod kineskim pritiskom i prijetnjama zadnjih 30 godina te su vec naviknuti na prelete kineskih borbenih zrakoplova,tako da je to za njih jos samo jedan normalan radni dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije