Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u dva

Komšić: U HDZ-u mogu uvijek računati na moju pomoć

Željko Komšić
Screenshot/HRT
20.01.2019.
u 14:35

Građani BiH i sad postoje. Svi su ista raja, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u emisiji Nedjeljom u dva

Gost Nedjeljom u dva na HRT-u bio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Institut 'persone non grata' koji su za mene uvele HDZ-ove općine - meni je smiješan. Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u srednjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika", kazao je Komšić. Dvije trećine Hrvata nije izašlo na izbore, odgovorio je na pitanje ne čini li mu se da je njegov izlazak na izbore homogenizirao HDZ-ovce. 

"Ja im trebam više nego oni meni. Iz jedne od takvih općina došao je i zahtjev za pomoć za upotrebu vojske i naravno da smo ga odobrili", rekao je Komšić i dodao kako u HDZ-u mogu uvijek računati na njegovu pomoć kao da ništa nije bilo.

Komšić smatra kako Ustav BiH svi tumače onako kako im odgovara. Smatra da su kreatori Daytonskog sporazuma bili mudri i vodili su računa o svemu. Nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda negu su u tu priču uveli i one koji se ne deklariraju kao predstavnici konstitutivnih naroda i građane kao individue. 

"Konstututivnost su kao kategoriju uveli sovjetski komunisti kako bi uredili višenacionalnu, veliku državu. To su  onda preuzeli jugoslavenski komunisti. I tad je bilo stavova da BiH treba podijeliti između Zagreba i Beograda" kazao je Komšić.

Komšić je rekao kako je nedavno sreo Dragana Čovića i upitao ga: ''Rekao sam Draganu Čoviću: 'Ja tebe razumijem, ali razumiješ li ti mene, na kraju krajeva, moramo se poštivati, koliko god su nam politike različite?''.

Stanković ga je pitao o tome da je rekao da mu ide na živce što stalno netko prebrojava krvna zrnca."Ja kažem da fašizam tjera da čistoću krvi provjeravaju", rekao je Komšić.

Na opasku da u Ustavu BiH piše da Hrvat treba biti član BiH kazao je: "Pa ja sam Hrvat". Elemente fašizma  vidi u činjenici što ne bi mogao ući u Predsjedništvo -  da nije Hrvat. "Mi u Ustavu nemamo fašizam, nego diskriminaciju. U Ustavu piše da jedino Hrvat, Bošnjak i Srbin mogu ući u Predsjedništvo - Europski sud je zaključio da su te odredbe diskriminirajuće i naložio da ih moramo mijenjati", kaže. 

"Što je problem. Moje dijete je rođeno u braku dva različita konstitutivna naroda. Moje dijete se, po Ustavu ne može ni kandidirati za ovu funkciju. Neka se ona izjasni kako god hoće. A što će biti ako se ne izjasni", upitao je te naglasio kako bi on takva pravila mijenjao. A po njima je morao igrati. Zalaže se da BiH ima jednog predsjednika i kancelarski sustav po uzoru na Njemačku. - Imam se pravo boriti za svoju političku ideju", rekao je Komšić.

Ima dosta otvorenih pitanja

"Nemoguće je odvojiti BiH od zemalja koje je okružuj, moramo raditi zajedno", poručio je Komšić

"Imamo malo problema, pitanje granica, Pelješkog mosta, oko imovine, ima dosta otvorenih pitanja", rekao je Komšić o odnosu BiH i Hrvatske.

"Iskreno ne znam. Mogu vam slagat, ali ne znam, rekao je Komšić na pitanje što će reći djeci o situaciji općenito. " Volio bih da moje dijete ostane u BiH, ali neću da mi sutra govori da sam joj upropastio život", rekao je na kraju.

Nova Pervanova sinkronizacija: 'Plenki silni u epizodi: Šta si rek'o?'

Ključne riječi

Komentara 193

Avatar VinkoL
VinkoL
14:49 20.01.2019.

Naravno da je i za srbijanca stankovića i za ovaj srbijanski portal samo bitno kaj vele komšići, pupavci, vujčići... ni zabunom ne bi prenesli mišljenje jednog čovjeka, jednog Hrvata.. Nisu za to ni plaćeni ni odgajani. Baš me zanima jel bi se u bilo kojoj drugoj državi smjeli tak ponašati?

AL
altruist
14:47 20.01.2019.

Ovaj kvazi Hrvat Sejdo, muslicki potrcko, uci ce u rijecnik hrvatskog jezika kao i prezime Quisling - Komsic. Mada ovaj Sejdo i nije hrvatskog podrijetla. Sramota da je na HRT doveden.

VE
verakruz
15:01 20.01.2019.

Kakav gost, takav i domacin. Prokleta HTV

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije