Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup vjerskih vođa

Reis: Zna se tko se mora ispričati! Vladika: Vi želite islamsku državu!

'unu 19.04.2009. Zagreb , Mazuranicev trg, reis-ul-ema Mustafa Ceric u sinagogi sa rabinom Da Don. Photo:Antonio Bronic/Vecernji list'
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/3
12.09.2012.
u 20:50

Žalili ste se da Hrvati i Srbi imaju svoje države i da Bošnjaci trebaju dobiti BiH. Ali, ne može biti ove zemlje bez nas - kazao je vladika Grigorije reisu Ceriću.

"Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?". Bio je to naziv jedne od rasprava na trodnevnom skupu u Sarajevu zamišljenom kao susret religija, a bit će obilježen ipak polemikom među vjerskim vođama, između pravoslavnog vladike Grigorija i poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Večera s rabinom

– Zna se tko se u ovoj zemlji mora ispričati, kao što se zna i tko mora tražiti oprost – rekao je Cerić, a na to je oštro reagirao Grigorije:

– Uvaženi muftija, sjećam se posjeta Washingtonu, kad smo zajedno večerali s Arthurom Schneirom. Razgovarali ste na engleskom i shvatio sam da ste rekli – Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, zašto nama ne date jednu državu, BiH - citirao je islamskog poglavara Grigorije.

Cerić je na to uzvratio.

– Takve optužbe dovele su do genocida nad Bošnjacima, kao što je antisemitizam doveo do holokausta – rekao je i podsjetio Grigorija da on nije muftija nego reis-ul-ulema.

– Dosta je toga da Bošnjaci moraju ponavljati da ne žele islamsku državu. Ponosim se što sam musliman i što smo većina, iako neki kažu da nas je previše u Bosni, pa smo zato opasnost. Nema Bosne bez Bošnjaka, i to treba kazati – rekao je Cerić, dodajući kako su u BiH svi dobrodošli. Cerić tvrdi da Schneiru, njujorškom rabinu, poznatom kao velikom zagovorniku mirnih rješenja među religijama, jako utjecajnoj osobi s posebnim zanimanjem za Kinu, Rusiju, Srednju Europu i Balkan, ništa nije govorio o tome, jer on i ne odlučuje kakva će biti BiH.

– Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska Hrvata i ostalih, čak se i Crna Gora odvojila od Beograda, Albanci imaju dvije i pol države na Balkanu. A Bošnjaci, koji su razbacani po cijelom Balkanu, najmanje su zaštićeni – rekao je Cerić, tvrdeći da njujorškom rabinu nije rekao da "nema židovstva bez židovske države, kao što nema ni islama bez islamske države".

– To je laž. Nikad to nisam rekao – kaže poglavar muslimana u BiH.

Zajednička molitva

– Nije istina ono što mi kažemo, istina će se vidjeti kad dođe Gospod i upita što je istina. Ja ne kažem da je to vaš konačan stav i nadam se da nije – uzvratio je vladika Grigorije, koji je nedavno gostovao na HTV-u u "Nedjeljom u 2" i poznat je po isprici koju je izrekao u dubrovačkoj katedrali, kad je zatražio oprost za Srbe.

– Zaista mislim da Bosne i Hercegovine nema bez Srba i Hrvata. Stalno se nastoji praviti BiH bez Srba i Hrvata, a to nije moguće. U svakom slučaju, središnje mjesto dajemo muslimanima Bošnjacima, jer su najvažniji i najodgovorniji za BiH – rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Veliki skup, na kojem su bili mnogi vjerski poglavari, kao i politički vođe, završen je zajedničkom molitvom. Ispred sarajevske katoličke katedrale zajednički su molili katolici i pravoslavci, muslimani u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a budisti u Muzeju umjetnosti i književnosti. Skupovi za mir održavaju se već 25 godina, a pokrenuo ih je papa Ivan Pavao II. i Zajednica Sant Egidio.

Komentara 148

OB
-obrisani-
20:58 12.09.2012.

pop trazi mjesta da se izvini..tako on trazi oprost u hrvatskoj,ali neka pop trazi oprost tamo gde nice ta mrznja naime u Cetnickim skupovima ili u beogradu pred svojem narodu...lako je jednom popu traziti opros u hrvatskoj a u drugimrugim mjestina nazdraviti scetnicima

ST
storm
20:58 12.09.2012.

Eh, Croati, saveznici sa Šiptarima i Bošnjacima...

Avatar madcap
madcap
20:57 12.09.2012.

Ma šta opijum! Religija je crack-kokain za narod! Kakav opijum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije