Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska Amazona

Regulacija Dunava ugrozit će ekološku ravnotežu Kopačkog rita

'Kopacki rit Marin Topic3'
Arhiva VL
04.07.2012.
u 23:27

Prema tvrdnjama Le Monda, planirani radovi predstavljaju najveći prijetnju Dunavu u posljednjih 30 godina

Reguliranjem 53 kilometra Dunava Hrvatska će regulirati tok rijeke i olakšati riječni promet, ali će ujedno narušiti i ekološku ravnotežu Dunavskog sliva i ugroziti Kopačkom ritu, piše francuski Le Monde.

Prema tvrdnjama ovog utjecajnog lista, planirani radovi predstavljaju najveći prijetnju Dunavu u posljednjih 30 godina i dovode u pitanje projekt Europska Amazona kojega je prije desetak godina pokrenula Svjetska organizacija za zaštitu prirode.

Eksperati pak ističu kako bi regulacija vodotoka Dunava mogla dovesti do opadanja podzemnih i nadzemnih voda te isušivanja Kopačkog rita, jedinstvenog parka prirode i ornitološkog rezervata.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
07:11 05.07.2012.

"najveći prijetnju Dunavu u posljednjih 30 godina" ?!?! ... u spomenutom razdoblju koliko me sjećanje služi ništa nije ni rađeno po Dunavu, bar u tom dijelu ... malo je NATO gađao dva od tri mosta no to nije ugrozilo ekoo sustav već bolesni sustav slobodana miloševića ... a ne bih se čudio da jugo komunisti sad kad su pobijedili sve zelene iz svojih i ostalih redova čine shranja u tom smislu ... prvom bahatom trebaju hitno "lopate" u akciji pa je na sve spreman pa tako i Kopački rit isušiti ... ... onda više neću moći pjevati: "Ja sam rođen tamo u Osijeku ne kraj "malog" već Kopačkog rita ljuljali me valovi sa Drave milovala slavonska me žita" ... strava ...

MO
modrulj
16:35 06.07.2012.

kriminal najgore vrste

OG
Oger
19:42 06.07.2012.

Jos 2.2.2011. su WWF, EuroNatur i cetiri hrvatske udruge za zastitu prirode zbog planiranje gradnje na Dunavu predali prigovor EU delegaciji u Zagrebu. (Tko zna njemacki nek' utipka: "Kroatien will trotz EU-Beitritt die eigenen Flusswälder zerstören") Na 'amazon-of-europe' se mozeze potpisati i peticija pod naslovom - save the danube - u organizaciji WWF i EuroNatur. Vec u ozujku o.g. su Holy predali preko 20 tisuca potpisa. Potpisi se naravno skupljaju dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije