Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija direktive EU protiv pranja novca

Registar stvarnih vlasnika tvrtki mora biti javno dostupan

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.12.2017.
u 21:45

Hrvatska je u listopadu donijela zakon prema kojem su podaci iz registra dostupni samo onima koji dokažu opravdani pravni interes

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU dogovorili su reviziju Direktive 2015/849 protiv pranja novca, a najvažnija novost je da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti. Dosad je u Direktivi bilo navedeno da će podaci iz registra tvrtki biti dostupni pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani interes, a to su države članice EU različito tumačile pa je trenutačno samo u Velikoj Britaniji registar stvarnih vlasnika tvrtki javan, dok su ostale države uglavnom ograničile pristup podacima iz svojih registara.

Amandman GONG-a

A među njima je i Hrvatska. Hrvatski sabor je u listopadu usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo onima pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdani pravni interes. GONG je bio uputio amandman na taj Zakon tražeći da se umjesto opravdani pravni interes navede samo opravdani interes. No on nije prihvaćen. Revizija Direktive pak određuje da će za vlasništvo nad trustovima biti potrebno dokazati opravdani interes.

Jelena Barković, izvršna direktorica GONG-a, kaže da transparentnost vlasništva nije bitna samo državnim tijelima koji se bave sprečavanjem pranja novca i poreznim prijevarama nego i novinarima i nevladinim organizacijama, ali i tvrtkama kako bi znale tko je tko na hrvatskom tržištu.

– Posebno je važno razriješiti vlasništvo nad medijima, a to je bez ovako javnog registra jako teško pa i nemoguće – kaže Berković.

Provedba u 18 mjeseci

U Ministarstvu financija kažu da su se u pogledu dostupnosti podataka iz Registra pravnim i fizičkim osobama vodili mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u kojem je navedeno da sukladno odredbama Direktive podaci iz Registra nisu javni podaci. Vodili su se i mišljenjem Pravne službe Vijeća EU da nije utvrđena veza između javnog pristupa informacijama o stvarnom vlasništvu i učinkovitog izvršenja borbe protiv pranja te da vrijednosti demokracije i vladavine prava na kojima se EU temelji isključuju mogućnost prepuštanja općoj javnosti da se brine o zadaćama provedbe zakona, te da samo nadležna tijela mogu provoditi takve aktivnosti. Slijedom toga je, kažu, zaključeno da je pristup opće javnosti informacijama o stvarnom vlasništvu svih poslovnih i pravnih subjekata te trustova kao sredstva za borbu protiv pranja novca i utaje poreza očito nesrazmjeran i neprimjeren. Objašnjavaju da revizija Direktive predviđa dostupnost javnosti dijela podataka iz Registra (isključivo onih koji se odnose na tvrtke) i da će, nakon što izmjene i dopune Direktive stupe na snagu, pokrenuti postupak izmjene Zakona u rokovima predviđenim Direktivom. A to je 18 mjeseci nakon što revidirana Direktiva bude službeno usvojena.  

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Zdravko Marić
1/59
Ključne riječi

Komentara 1

MT
mladen.tadej
07:23 20.12.2017.

Dok ne popijem kavu i rakijicu ne rade mi moždane vijuge ...uf...jebo te .. a onda registar???? p a heroj general Praljak zgrnuo 6.5 milijuna eura ..prije nego ga braća otpraviše u Hag... i Pirošku privodili ...a ovaj mladaC MINISTAR....nemama pojma o Agrokoru...? Divota ! Dobro jutro !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije