Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOST:

Podaci iz Registra stvarnih vlasnika tvrtki trebaju biti dostupni javnosti

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.01.2018.
u 15:10

U Mostu vjeruju da Vlada RH svjesno želi od javnosti sakriti podatke o stvarnim vlasnicima tvrtki obuhvaćenih Registrom

Mostov Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma od danas je u javnoj raspravi, a izmjenom traže da podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih tvrtki obuhvaćenih Registrom, budu dostupni i javnosti, a ne samo državnim tijelima koja se bave pranjem novca i istraživanjem financiranja terorizma.

Ovaj prijedlog zakona Most je već poslao udrugama koje se bave ovom tematikom te ih pozvao da se sa svojim prijedlozima uključe u javnu raspravu, kazao je Mostov Nikola Grmoja. U Mostu vjeruju da Vlada RH svjesno želi od javnosti sakriti podatke o stvarnim vlasnicima tvrtki obuhvaćenih Registrom i to zbog svojih vlastitih interesa, ne mareći što je hrvatsko, izrazito usko tumačenje ove odredbe, različito od interpretacije drugih zemalja EU.

- Zakon je donesen u listopadu prošle godine, a već sad u proceduru upućujemo izmjene koje smo tražili i tada amandmanom koji nije prihvaćen. Naš prijedlog ide u smjeru transparentnosti, jer to je uvijek bila politika Mosta – kazao je Grmoja te dodao kako su trenutno u javnoj raspravi četiri Mostova zakonska prijedloga, ali i kako je Most samo lani predložio čak 21 zakonski prijedlog, što, naglašava, dokazuje da su konstruktivna oporba.

Tomislav Žagar iz Kluba zastupnika Mosta dodaje kako je motiv ovih izmjena pravo građana na dostupnost svih informacija. Aktualni zakon predviđa da za vođenje Registra bude zadužena FINA, te da podaci budu dostupni samo ovlaštenim službenicima Ureda za sprječavanje pranja novca, ovlaštenim osobama kada provode mjere dubinske analize stranke na temelju ovog Zakona te “pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani pravni interes.

- Most predlaže da podaci iz Registra stvarnih vlasnika postanu dostupni čitavoj hrvatskoj javnosti. Iako u svom izvornom obliku Četvrta Direktiva EU po kojoj se sve odvija, nije državama propisivala obavezu da Registar učine dostupnim zainteresiranoj javnosti, institucije EU osvijestile su važnost transparentnosti prema svojim građanima pa je već na razini EU u tijeku postupak promjene Direktive. Europski parlament i Europska komisija već su jasno izrazili da podatke o stvarnim vlasnicima firmi treba javno objaviti – tvrdi Žagar. Prema mišljenju Mosta, dodaje, svatko ima legitiman interes za pristup tim informacijama.

- Nema dokaza da bi podaci o vlasništvu doveli do problema koji se odnose na privatnost ili osnovna prava kao što su pravo vlasništva ili sloboda poslovanja. Most traži da podaci o stvarnim vlasnicima tvrtki u RH budu dostupni svima, cijeloj javnosti. Ti podaci trebali bi biti kroz Registar objavljeni na internetskim stranicama FINA-e u lako pretraživom  obliku, a da pristup Registru putem interneta bude besplatan. Korisnici Registra ne moraju podnositi zahtjeve i time biti podložni autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih tijela u davanju podataka – zaključuje Žagar.

Pogledajte i galeriju blokade imovine 15 osumnjičenih u aferi Agrokor:

Nikola Grmoja
1/11

Komentara 1

TT
tTony
02:27 19.01.2018.

Daj ostavi te se nevazni tema u Hrvatskoj toliko problema nije cudo sto ste izvisili sa crvenim trakama pustite drzavu neka ozivi niko nije mostovcima pokra novac sa njihovi racuna ako je daj da vidimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije