Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijska aRABIJA

Reforme počinju od žena za volanom

Foto: Reuters
1/12
25.06.2018.
u 21:36

Cijelih 28 godina traje borba Saudijki da im se dopusti vožnja. Napokon su to dočekale, a to znači i nastavak općih reformi u toj zemlji

Minutu nakon što je otkucala ponoć sa subote na nedjelju brojne su Saudijke pohrlile za upravljače automobila kako bi odvozile pobjednički krug. Jer, od nedjelje je u toj zemlji ženama ponovno dopušteno voziti.

Nastojanje da saudijske žene dobiju pravo da sjednu za upravljač automobila traje 28 godina – otkad se više od 40 saudijskih dama u prvom javnom prosvjedu protiv zabrane provezlo Riyadhom. Jasno, završile su iza rešetaka na jedan dan, oduzete su im bile putovnice, neke su izgubile posao.

Zatvarali ih zbog vožnje

Bilo je tu peticija, poput one iz 2007. godine kada su aktivistice tadašnjem kralju Abdullahu predale više od tisuću potpisa sa zahtjevom da im se dopusti voziti. I opet ništa.

1/12

Tako sve do rujna prošle godine kada je kralj Salman zapovjedio da se nježnijem spolu dopusti sjedanje za volan. No, to je moralo proći tiho, od aktivistica se tražilo da ne komentiraju. A ove nedjelje zabrana je konačno ukinuta.

Odluka je to iza koje stoji utjecajni princ Mohammed bin Salmana, na kojemu leži provođenje teškog zadatka reformiranja saudijskog društva. Saudijska Arabija poznata je kao tvrdokorna tradicionalistička država u kojoj se šerijatski zakoni moraju poštovati praktično do zadnjeg slova.

No, to je državi donijelo negativan publicitet i teškoće u međunarodnim odnosima. I zbog zabrane ženama da voze često se Saudijsku Arabiju uspoređivalo i s talibanskim režimom u Afganistanu. No, i reforme moraju ići onako kako kralj Salman i njegov sin Mohammed žele.

I borba protiv korupcije

Tako je prije nekoliko tjedan u pritvor stavljeno više aktivistica ili s namjerom da se smire tvrdolinijaši ili da se upozori aktivistice da ne traže previše. Da se u velikoj državi Perzijskog zaljeva nešto ozbiljno događa, vidjelo se već prošle godine kada je princ bin Salam proveo antikorupcijsku čistku tako što je brojne poduzetnike i plemstvo zatvorio u riyadhski hotel Ritz-Carlton. I držao ih tamo sve dok se nisu “dogovorili”. Ide se korak po korak, žene tamo tek trebaju ostvariti veliku većinu prava koja imaju drugdje.

Foto: Instagram Dejan Lovren

Primjerice, za putovanje u inozemstvo ili brak još trebaju tražiti dozvolu zakonskog muškog skrbnika. Prema brojnim informacijama, upravo je to sljedeći cilj, i sam je princ Muhammed u intervjuu koji je dao ove godine izjavio kako vjeruje da su žene i muškarci – jednaki.

Komentara 2

ZI
zimerman
08:12 26.06.2018.

Ovi u Saudijskoj arabiji su stvarno primjer ljudski sloboda . Svaka im čast

Avatar nekakav
nekakav
07:56 26.06.2018.

da, mogu za volan. a kako u s arabiji ipak moraš u autoškolu, ima jedna neobičan problem u vezi žena vozača. instruktori su muškarci. šerijatski zakoni su jasni, nema žena što raditi sa muškarcem u autu, koji joj nije rodbina ili muž. a sad, da će muž sjediti u autu dok mu žena uči voziti, je malo prehrabro za zemlju kao što je saudijska arabija. velika je to pobjeda aktivistica, u zemlji u kojoj ima više od 15.000 prinčeva i nešto manje princeza. ali bar će 'princeze' moći voziti, ne... nego, ništ ne pišete u planu saudijaca da iskopaju kanal na granici sa katarom, kojeg žele izolirati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije