Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaczyński poručuje

Reforme idu bez obzira na prosvjednike, Dudin veto i Europsku uniju

Prosvjed u Poljskoj
Foto: Reuters/Pixsell
31.07.2017.
u 07:00

Iako je predsjednik Duda uložio veto na dio izglasanih zakona, neki od njih koji su prošli problematični su za Europsku komisiju

Ne pamti se kad je pokretanje postupka protiv neke države članice zbog povrede prava Unije posljednji put bilo pokrenuto u subotu, odnosno da je stvar bila toliko hitna da nije mogla čekati da vikend prođe u miru, no Europska komisija učinila je to upravo ove subote protiv Poljske: nakon što je poljska vlada u petak u svojim Narodnim novinama objavila jedan od spornih zakona iz paketa kontroverzne “reforme pravosuđa”, iz Bruxellesa je promptno pokrenuta procedura zbog povrede prava EU.

Prijava pokazuje da je, unatoč smirivanju tenzija nakon odluke predsjednika Andrzeja Dude da uloži veto na najspornija dva zakona izglasana u poljskom parlamentu, Bruxelles i dalje spreman reagirati na svaki potez iz Varšave koji se kosi s pravom Unije.

Protiv diskriminacije

Ovaj put EK se “uhvatio” odredbe novog poljskog zakona o organizaciji sudova, koja tjera sutkinje u mirovinu sa 60 godina, 5 godina ranije nego što u mirovinu odlaze njihovi muške kolege. Ministar pravosuđa Poljske ima diskrecijsko pravo produžiti mandat sutkinjama i sucima koji su navršili zakonom propisanu dob za umirovljenje, a može i smijeniti ili imenovati predsjednike sudova, što za Komisiju signalizira narušavanje neovisnosti pravosuđa.

Uz najnoviju prijavu zbog povrede prava Unije, iz Komisije je poljskoj vladi ponovo upućen poziv na “konstruktivan dijalog” u kojem bi se riješila sporna pitanja.

Za EK sporna su ukupno četiri zakona koje je vladajuća stranka Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog progurala kroz poljski Sejm unatoč prosvjedima građana na ulicama i upozorenjima iz EU i američkog State Departmenta da bi ta četiri zakona mogla unazaditi poljsku demokraciju. Predsjednik Duda uložio je veto na dva zakona, uključujući i onaj najsporniji koji bi uveo političku kontrolu nad Vrhovnim sudom. Ali ni dva koja su stupila na snagu nisu sasvim nesporna. Poljska vlada ima mjesec dana da pismeno odgovori na subotnji postupak Komisije. U prvim reakcijama dužnosnici vladajuće stranke optuživali su Komisiju da se miješa u nešto što nije u njezinoj nadležnosti. Lider stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczyński, koji kontrolira i vladu premijerke Beate Szydło, a do prošlog tjedna činilo se da kontrolira i predsjednika, kritizirao je Dudinu odluku da vetom zaustavi stupanje na snagu dvaju izglasanih zakona.

Reforma medija

– Moja je dužnost da kažem da je to vrlo ozbiljna pogreška – rekao je Kaczyński koji je branio sporne zakone kao važnu reformu države, koja će se nastaviti bez obzira na Dudin veto, prosvjednike na ulicama i upozorenja iz EU. Najavio je i reformu medijske regulative. Dao je naslutiti da bi mogla ići za time da se zabrani strano vlasništvo nad medijskim kućama.

Komentara 9

NI
Nikomah95
08:54 31.07.2017.

Najviše mi se sviđa ova posljednja odluka o medijima.

PR
prajdali100
08:36 31.07.2017.

Sve sto ide uz nos briselskim birokratama jako me veseli.Poljaci mozda i niste u pravu ali tjerajte po svom.Jos ako ste nasekirali Merkel yupiiiii .

PO
pozornik66
08:48 31.07.2017.

"Da se zabrani strano vlasništvo nad medijskim kućama",tako i triba a ne da velike strane sile priko svoje propagandne mašinerije odredjuju ko je a ko nije njima po volji od političara te direktno utječu na izbore manjih zemalja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije