Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma obrazovanja

Reforma u rukama sadašnje ministrice i bivšeg ministra

10.04.2018.
u 10:00

Radovan Fuchs danas bi i službeno trebao biti imenovan u Ekspertnu radnu skupinu.

Danas bi se konačno trebala završiti procedura izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine, točnije obrazložiti razlozi poništenja još uvijek aktualnog natječaja, a premijer Plenković i službeno predložiti voditelja po svojoj mjeri – nekadašnjeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Fuchsovo ime premijer će, kako neslužbeno doznajemo, iznijeti na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva pa izglasavanjem dobiti podršku njegovu imenovanju. Pri imenovanju Fuchs neće imati titulu voditelja ERS-a, ali će imati sve ovlasti voditelja. Takvom raspletu situacije, kako doznajemo, ne protivi se ni Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, koji se prijavio na natječaj i na njemu, podsjetimo, prikupio najviše bodova – ukupno 400, 60 više od drugoplasiranog kandidata.

Divjak: Ne biram ja šefa ERS-a

Najbolji rezultat na natječaju nije bio dovoljan za njegovo imenovanje jer je suradnju s njim ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jasno odbila. Dapače, situacija sa spomenutim natječajem otišla je toliko daleko da je ministrica bila spremna imenovanjem Glunčića podnijeti i ostavku i takvim potezom ugroziti Vladu. I dok je cijela ovakva situacija u kojoj su se sada, tražeći opravdanja za poništenje natječaja, našli i ministrica Divjak i premijer Plenković, uvjetovana isključivo stavom ministrice, ona je jučer u izjavi novinarima poručila da kao ministrica ne odlučuje o voditelju ERS-a, već je to zadatak Posebnog stručnog povjerenstva. A Divjak je u PSP-u suvoditeljica, a da samo i isključivo PSP donosi odluku, kako je to jučer tvrdila, tada bi trenutačni natječaj završio imenovanjem Matka Glunčića. Da se poštovao tijek natječaja, Radovan Fuchs, koji nije sudjelovao na natječaju, ne bi bio premijerovo požarno rješenje.

1/6

– Odluku donosi PSP, a ne ja. Ja sam samo jedan od članova tog tijela. Hoćemo li nekoga izabrati ili ne, komentirajmo kad se to dogodi. Očekujem da povjerenstvo odradi posao u skladu s procedurom – komentirala je jučer Divjak.

– Natječaj moramo privesti kraju, a tek onda možemo razgovarati o novim opcijama. Mislim da je ERS važno savjetodavno tijelo, ali ne možemo imati paralelnu liniju zapovijedanja i to se neće dogoditi. ERS ima svoje mjesto u provedbi reforme i toga ćemo se držati. Neću dopustiti da se opstruira cijeli proces – nadodala je jučer ministrica Divjak.

Radit će vrijednosti udžbenika

Imenovanjem na poziciji voditelja Ekspertne radne skupine Fuchs će moći, barem po Strategiji obrazovanja, kroz spomenuto tijelo djelovati tek u malo područja jer je velika većina onoga što je zaduženje ERS-a već završeno radom prije svega tima koji je okupio formirao i vodio prvi voditelj Boris Jokić. Rad na poslovima koje se odnose na ERS nastavila je i ministrica Divjak svojim dolaskom, slanjem dokumenata na recenziju i sada posljednjem dijelu – objavom natječaja za izradu digitalnih udžbenika za “Školu za život”. Tako je Fuchsu kao voditelju preostao rad na mjeri 2.4.5. Vrednovanje udžbenika i pomoćnih nastavnih sredstava u skladu s kurikularnim dokumentima, ali i pravo da dobije, napravi i usporedi sve dosadašnje obavljene poslove koji se odnose na Ekspertnu radnu skupinu.

A dolaskom na čelnu poziciju Fuchs među prvim potezima može, i trebao bi, zatražiti odgovore na pitanje što je s eksperimentalnim uvođenjem Nacionalnog kurikuluma i predmetnih kurikuluma za devetogodišnji opći odgoj i obrazovanje, koji je također propisan Strategijom obrazovanja!

Tri koraka za imenovanje

1. Plenkoviću i Divjak trebaju razlozi

Jučer su se okupili HDZ-ovi članovi PSP-a, a danas bi trebala biti sazvana sjednica PSP-a na kojoj bi raspisani natječaj za voditelja otvoren u siječnju trebao biti poništen. I Plenković i Divjak za poništenje moraju imati opravdanje.

2. Dogovor je HDZ-a i HNS-a

Nakon odluke o poništenju natječaja premijer Plenković, jer su se tako nedavno dogovorili HNS i HDZ, predložit će svog kandidata – bivšeg ministra obrazovanja. Formalno Fuchs neće imati titulu voditelja ERS-a.

3. Treći po redu voditelj ERS-a

Predloženo ime bit će prihvaćeno na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva, pa će tako započeti mandat Fuchsu. Iako službeno neće nositi titulu šefa ERS-a, imat će sve ovlasti koje bi imao voditelj Ekspertne radne skupine.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:24 10.04.2018.

Ostavka ministrice divjak ugrozava vladu😆😆😆😆😆 svaka profesorica moze biti ministrica...ili svaki profesor moze biti ministar ...ako buricka i dalicka i bozinovic mogu ministrovati onda to moze raditi bas svaki hrvat sa všs ili.sa vss .. za ministre je bitno bititi poltron i ulizica.....

KA
Karloho
15:10 10.04.2018.

Jad i bijeda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije