Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Jokić i suradnici:

'Reforma nam je potrebna i bit će provedena'

Radovan Fuchs
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/2
24.06.2016.
u 01:05

Ljudi koji su radili na reformi obrazovanja, ističe Jokić, nisu imali podršku Ministarstva, a bili su izloženi pritiscima i prijetnjama

Uložili smo puno u taj projekt, svoj profesionalni i osobni život i nikada ne bismo odstupili da nismo bili prisiljeni, ne zbog snažnih pritisaka, nego zbog kompromitacije onoga što smo željeli napraviti. Vlada nije pripremila zakonski okvir koji bi omogućio eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme, a nije pripremljeno ni povlačenje novca iz europskih fondova, objasnio je jučer bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić svoj i odlazak svih članova ekspertne radne skupine, naglašavajući da su njegove zahtjeve za pripremu i financijsku podršku projektu ignorirale i SDP-ova i HDZ-ova Vlada.

Pritisci i prijetnje

Osim što nisu imali podršku, Jokić kaže da su bili izloženi pritiscima i prijetnjama.

– Tražili smo od Ministarstva da demantira novinske napise u kojima se tvrdilo da je reforma nelegalna i nelegitimna, a odgovorili su nam da je primjerenije da nas sedam iz ekspertne radne skupine to napravi. Jedan tjednik i portal objavili su članak o nama i o meni koji završava prijetnjom da je potrebno uzeti škare i mene ošišati i na neki način ukloniti. Smatrali smo da je u članku niz neistina i napisali smo Ministarstvu da se šaka i škara ne bojimo, ali da su dužni zaštititi ljude koji rade na projektu – prepričava Jokić i dodaje da je i taj put podrška Ministarstva izostala.

U prostorije Kurikularne reforme jednom im je jedna osoba došla prijetiti, a medijski prostor je, ističe Jokić, toliko zatrovan da se, dodaje, “na određenim portalima zaziva da se na nas reagira metkom”. Zbog svega toga tražili su odgovore ide li se ozbiljno u reformu i kada, je li osiguran novac, postoji li zakonski okvir i može li se postići konsenzus da je reforma obrazovanja važna.

Politika ga ne zanima

Na ta pitanja nismo dobili odgovore i mi, kao osobe koje su osmislile projekt i nastojale zaštititi ljude i proces, mogli smo samo tražiti razrješenje – istaknuo je Jokić. Kaže da je trenutačno reforma zaustavljena jer na njoj više nitko ne radi, a nema ni zakonskog okvira za provođenje javne rasprave.

– Hrvatskoj treba reforma i sigurno će se provesti, bez nas ili s nama – zaključuje Jokić ponavljajući da ga ne zanima nijedna politička opcija:

– Ne pripadam nijednoj stranci i nemam političkih ambicija! 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar BraBar
BraBar
02:04 24.06.2016.

Uopce ne vidim gdje je ovdje problem. Zar nije ekspertna skupina sama zatrazila razrjesenje? Primjecujem da Jokic optuzuje ali ne imenuje od koje vlade i od kojeg minstarstva su trazili da se ocituju o legalnosti i legitimnosti reformi! Zasto? Dali je u pitanju SDP-va vlada i ministarstvo? Dali je sve smisljeno da se srusi ministar Hasanbegovic i koalicija na vlasti? Zasto 'novinarka', cija je to duznost, ne istrazi pozadinu cijele price. Prenositi izjave moze svatko, i na taj nacin moze bilo tko od nas biti novinar.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
06:07 24.06.2016.

Ove jovanovićevske sluge treba što prije razjuriti.

Avatar nekakav
nekakav
07:32 24.06.2016.

jokiću, zoka milanović je reformu uzeo iz ruku ministarstva, u kojem je trebala i ostati. zato ne pljuj po ministarstvu, koje je tvoj nerad platilo masnim novcima. ti si režimski radnik, i tako si radio. ni na jednu primjedbu strukeuke nisi suvislo odgovorio. al to kroz medije jako dobro prikrivaš. ne zadugo. reforme bude, al ne po tvojem ćefu. uostalom, sam si zatražio razrješenje, al lukav kakav si, navikao na sve socijalističke smicalice, otkaz/ostavku, nisi dao. ajmo malo o tvojem uratku. dal zbilja misliš da tvoju namjeru da djeca u osnovoj školi čitaju i slušaju o tome kako muškarac od 50 godina dira djevojčicu od pet godina? ili da će mame uživati u saznanju da njena kćerka u petom osnovne mora znati i pročitati djelo u kojem se dvoje djece dira, radi ono...? ajd reci, zašto te velike svoje ideje nisi javno branio argumentima, nego se skrivao iz politike? o izmišljenoj povijesti neću. niti o matematici. u srednjoj uskoro neće biti potrebno znati ni zbrajati. al lako je tebi manipulirati osobama koje nisu ni pogledale što si ti i tvoji pisali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije