Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katalonska jesen

EU: Krvavi referendum je nelegalan

Foto: Reuters
03.10.2017.
u 07:02

Madrid je na odluku o neovisnosti spreman na ‘nuklearnu opciju’ ukidanja autonomije Kataloncima što je povratak u Francovo doba Francove diktature

Dan nakon što je policijska sila, naručena iz Madrida, uspjela smanjiti izlaznost (42 posto), ali ne i rezultat kojim je velika većina izašlih Katalonaca (90 posto) glasala za neovisnost Katalonije od Španjolske, predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont zatražio je međunarodno posredovanje u odnosima Katalonije i Španjolske, no Europska komisija odbija posredovanje i staje na stranu Madrida.

– Prema Ustavu Španjolske, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije bilo legalno. Za Europsku komisiju, ovo je unutarnja stvar Španjolske koja mora biti riješena u skladu s ustavnim poretkom Španjolske – pročitao je jučer glasnogovornik EK Margaritis Schinas unaprijed pripremljenu izjavu koja predstavlja prvu službenu reakciju EU na nedjeljni krvavi referendum, koji je španjolska vlada pokušala spriječiti slanjem interventne policije na birališta. – Pozivamo sve relevantne igrače da sada vrlo brzo pređu iz konfrontacije u dijalog. Nasilje nikad ne može biti instrument politike. Vjerujemo da će, pod vodstvom premijera Mariana Rajoya, ovaj težak proces biti riješen u potpunosti u skladu sa španjolskim Ustavom i temeljnim pravima građana koje taj ustav propisuje – dodao je.

1/25

Ni na jedno dodatno pitanje - o tome smatra li EK da je upotreba policijske sile bila proporcionalna ili prekomjerna, o tome jesu li ugrožena temeljna prava građana u situaciji kad policija sprečava građane da glasaju na biralištima… - glasnogovornik Komisije nije želio odgovarati.

Upitan budući suživot

Mnoge Katalonce koje su u nedjelju zabolili policijski pendreci i gumeni metci jučer je morala zaboljeti i hladna reakcija Bruxellesa. No, ona je bila predvidiva jer Europska komisija dijeli stav španjolskog Ustavnog suda o tome da je katalonski referendum nelegalan.

Komisija je jučer još samo ponovila i to da bi, u slučaju da je referendum bio organiziran u skladu s Ustavom Španjolske, Katalonija odvajanjem od Španjolske automatski prestala biti i dio Europske unije.

Carles Puigdemont, predsjednik katalonske vlade poznatije pod nazivom Generalitat, na jučerašnjoj je press konferenciji poručio da ipak nije još poslao odluku o proglašenju neovisnosti u parlament Katalonije (što je i prije referenduma, a i u nedjelju navečer, najavljivao da će učiniti), nego da traži dijalog sa španjolskim vlastima uz “međunarodno posredovanje”. Najavio je jučer i istragu o tome kako je policija u nedjelju “kršila prava” birača, a zatražio je i protjerivanje oko 10 tisuća policajaca koji su u Kataloniju stigli sa svih strana Španjolske upravo s ciljem sprečavanja referenduma.

– Referendum je valjan, unatoč strahu koji je građanima nametnula policija diljem Katalonije – rekao je katalonski lider. Zakon o raspisivanju referenduma, inače, propisuje da se rezultat šalje u katalonski parlament koji odluku o neovisnosti donosi u roku od 48 sati od izglasavanja neovisnosti na referendumu, bez obzira koliki bio odaziv birača.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u nedjelju navečer poručio je Španjolcima da se nikakad referendum o neovisnosti Katalonije zapravo nije dogodio, da je sve to bila predstava katalonskog političkog vodstva i njihovih pristaša, te da “većina građana Katalonije nije željela sudjelovati u scenariju koji su napisali secesionisti”.

Mnogi analitičari u Španjolskoj vjeruju da bi, u slučaju da katalonski parlament proglasi neovisnost na temelju rezultata nedjeljnog referenduma, premijer Rajoy bio spreman aktivirati članak 155. španjolskog ustava iz 1978. i suspendirati autonomiju Katalonije. To bi, međutim, stvorilo dosad neviđenu ustavnu i političku krizu u Španjolskoj.

– Ovo što se dogodilo samo je naškodilo našem suživotu. Nudim dijalog unutar zakona. Očekujem od njih (Katalonaca, op.a.) da se odreknu svojih dosadašnjih postupaka – rekao je Rajoy.

Odluka španjolske vlade da slanjem jakih policijskih snaga onemogući ili barem smanji izlaznost na referendumu, kao i javno izricana upozorenja iz Madrida da je aktiviranje članka 155. Ustava jedna od opcija, nagnale su neke Katalonce da postupke Rajoyeve vlade uspoređuju s režimom generala Franca. Pod Francom, od 1939. do 1975., javna upotreba katalonskog jezika bila je zabranjena, kao što je bila zabranjena katalonska samouprava i njezine institucije. Kataloniji je vraćen autonoman status unutar Španjolske nakon Francove smrti.

Desničari: Viva Franco

Usporedbom današnjeg s Francovim dobom ne služe se samo katalonski nacionalisti, nego i najvatreniji protivnici katalonske neovisnosti u ostatku Španjolske: mediji javljaju da su policajce, upućivane uoči ovog referenduma iz drugih dijelova zemlje u Kataloniju, neki desničarski raspoloženi Španjolci ispraćali uz povike “Viva Franco”.

Katalonska policija Mossos d’Esquadra također je autonomna i od 2008. u potpunosti je, u cijeloj Kataloniji, preuzela ulogu koju je dotad imala španjolska nacionalna policija. U nedjelju su zabilježeni slučajevi gdje je nacionalna policija rastjerivala birače, a katalonska ih pokušavala zaštititi, što je dovelo do verbalnih sukoba između dviju policija. Madrid je jučer najavio istragu i kažnjavanje neposlušnih katalonskih policajaca, a katalonski sindikati za danas su najavili generalni štrajk zbog kršenja ljudskih prava od strane Madrida.

Cijeli je svijet vidio s kakvom se vrstom represivne države koju utjelovljuje Španjolska moramo boriti. Žalosno je to i bolno. Ništa ne može opravdati ono što se dogodilo u nedjelju, ništa ne može opravdati brutalnu represija koja nas podsjeća na prošla vremena usmjerenu protiv mirnih birača “naoružanih” glasačkim listićima i cvijećem.

Konačnu je pobjedu ipak odnio mir jer su Katalonci, usprkos svemu, uspjeli obraniti birališta i dati 2,2 milijuna glasova, kazao je predstavnik Katalonije u Hrvatskoj Eric Hauck.

- Katalonska vlada sada ima obvezujući mandat koji parlament mora izvršiti. No sada trebamo određeno vrijeme kako bismo nastavili izvršavati mandat. Zato je i predsjednik Puigdemont pozvao na međunarodnu medijaciju -

objasnio je Hauck.

Raul Romeva, koji nastupa kao “katalonski ministar vanjskih poslova”, rekao je da “Europa više ne smije šutjeti”.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein zatražio je u ponedjeljak od španjolskih vlasti da provedu “nepristrane” istrage o “svim činovima nasilja” počinjenim u Kataloniji vezano uz zabranjeni referendum održan u nedjelju.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji sa skupinom međunarodnih promatrača prati na terenu održavanje referenduma u Kataloniji, izjavio je da je razočaran mlakim reakcijama Europske unije na tamošnja zbivanja te da bi EU morala pomoći u dijalogu Madrida i Barcelone.

Nakon referenduma i nasilja policije “ništa više neće biti kao prije”, a Madrid katalonski referendum “neće moći ignorirati”, kazao je Rupel.

“Ne možemo razumjeti zašto je međunarodna javnost tako rezervirana. Europska unija bi morala biti odlučnija”, kazao je Rupel za Slovensku agenciju STA.

Vezano uz razvoj situacije oko referenduma u Kataloniji, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako se Republika Hrvatska kao članica EU-a snažno zalaže za promociju europskih vrijednosti i vladavinu prava te drži kako u ovom unutarnjem pitanju Kraljevine Španjolske dosljedna privrženost tim vrijednostima upućuje na potrebu kontinuiranog dijaloga kojim bi se nadišli sporovi i pronašlo mirno rješenje.

Izražavamo zabrinutost zbog nasilja te pozivamo na smirivanje situacije, politički dijalog i pronalaženje rješenja u demokratskom duhu, poručili su iz MVEP-a.

Komentara 61

DU
Deleted user
07:36 03.10.2017.

Da se ovo dogadjalo u Kini ili Rusiji, Eu belosvetska fukara bila bi zgrozena i slala priopcenja i osude.... u vlastitom dvoristu svi zatvaraju oci... gadljivo i ljigavo

RI
ribar110
07:24 03.10.2017.

Sada se vidi koliko je tesko bilo doci do Hrvatske kao priznate drzave.Hvala pokojnom predsjedniku dr Franji Tudmanu.

LI
liskovaca
07:10 03.10.2017.

hoćemo li mi imati svoj stav ili za to nemamo hrabrosti???? Garant ovo drugo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije