Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarenje otpadom

Akademik Kusić: Moramo mijenjati mentalitet, nismo odgovorni s otpadom

mihael zmajlović
Foto: MZOIP
1/3
24.02.2014.
u 19:15

Ministar je naglasio i da se u Hrvatskoj odlaže 92% otpada, dok je europski prosjek 37%.

– Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom za cilj ima osigurati da otpad jedne industrije postane sirovina druge. Na taj način smanjujemo svoju ovisnost o prirodnim resursima i stvaramo uvjete za napredak – kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, na današnjem okruglom stolu ''Cjelovit sustav gospodarenja otpadom – iz prakse odlaganja prema praksi gospodarenja sirovinom i energijom'' održanom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

– Veća produktivnost resursa stvara financijske uštede, smanjuje se količina otpada koji se odlaže, smanjuje se naša ovisnost o prirodnim resursima, a time i rizik njihova nestanka u budućnosti. Europa je kontinent najsiromašniji sirovinama i k tome gusto naseljen, zato se moramo suočiti s novom stvarnošću i učiniti naše gospodarstvo održivim – istaknuo je ministar i dodao:

– Od prošle godine naši su glavni ciljevi: primarna selekcija, izgradnja sustava centara za gospodarenje otpadom, sanacija odlagališta i reforme sustava gospodarenja posebnim kategorijama – otpadom. Do srpnja ove godine sve jedinice lokalne samouprave dužne su uvesti primarnu selekciju na kućnom pragu. Danas recikliramo 8%, a 2020. godine želimo reciklirati 50% otpada.

Foto: MZOIP

Akademik Zvonko Kusić poručio je da je potrebna promjena svih nas.

– Potrebna je promjena mentaliteta jer nismo navikli na strpljivost, odgovornost i disciplinu. Kao društvo smo nestrpljivi, sve želimo riješiti na brzinu, a ulazak u EU nam je donio novi okvir zbog kojeg procese moramo ubrzati. Potrošačko društvo stvara sve više otpada i treba slijediti modele razvijenih država, otpad koristiti kao energent ili sirovinu i razviti ekološku svijest uz ekonomsku motivaciju. Treba puno raditi na promjeni psihologije ljudi – kaže Kusić.

Ministar Zmajlović još je naglasio i da se u Hrvatskoj odlaže 92% otpada, dok je europski prosjek 37%.

– Napredne zemlje poput Austrije, Danske i Njemačke odlažu tek 2 do 3%, a zvučan i populistički koncept, zero waste, zapravo je u stvarnim okolnostima nemoguće postići – zaključuje Zmajlović.

U raspravi su kao panelisti sudjelovali doc. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić (Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Sandra Tucak Zorić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Daniel Rolph Schneider (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu), doc. dr. sc. Želimir Veinović (Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i dr. sc. Mustafa Nušinović, znanstveni savjetnik (Ekonomski institut, Zagreb).

>>Prodajem rješenje za smeće po cijelom svijetu, ali ne i kod nas!

>>U Beču spaljivanjem otpada griju 50.000 kućanstava

Komentara 9

M1
marin_11
21:13 24.02.2014.

Moramo najprije mjenjati akademike -beskičmenjake i uvlakače , g. Kusiću !

2X
2Xgeneral
20:07 24.02.2014.

Pričaju o otpadu??????? A zašto majstori akadenmici ne pričaju o moralu i etici koja je napustila Hrvatsku prije dvadesetak godina??? Valjda zato što su uhljebljeni s mirovinama od cca 17000 kunića - vjerojatno se toga ne sjećaju zbog godina!!!

NV
novo vriijeme
22:22 24.02.2014.

Nešto je promaklo akademicima. U gospodarenju plastičnim bocama imamo 100% reciklažu, možda smo prvi na svijetu, niti jedna nije promakla izgladnjelim stanovnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije