Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PODIGNUO JE BURU'

Reakcije srbijanskih medija na Oluju: 'Milošević mirotvorac ili izdajnik?'

Knin: Boris Milošević, prvi politički predstavnik hrvatskih Srba na proslavi Oluje
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/11
05.08.2020.
u 14:25

Portali su između ostalog prenijeli i dijelove govora Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

Pojedini srpski mediji oglasili su se povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja. Najveći medijski prostor dali su potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću koji je prisustvovao na obljetnici u Kninu. 

Blic je 25. obljetnicu VRO Oluja obradio kroz prizmu Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a s naslovom: Mirotvorac ili Izdajnik: Kako je jedan Milošević opet uspio podijeliti Srbe. 

- Jedno je sigurno: Što god da napravi - neće valjati - njihova je prva konstatacija te navode kako već dugo jedan događaj nije podignuo buru u hrvatskoj i srpskoj javnosti kao što je to prisustvo predstavnika Srba na proslavi Oluje. 

- Srbin, pa još i Milošević, svojim najavljenim potezom dijeli Srbe i Srbiju, pa i Hrvatsku, poput svog ozloglašenog prezimenjaka - tvrde. 

Nadalje, Blic ističe kako je Boris Milošević prvi Srbin koji je sudjelovao u proslavi "najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata u Europi, koje se provelo nad njegovim narodom",  navode kako je "nezapamćeno etničko čišćenje" odnijelo živote i u njegovoj obitelji, a prenijeli su i priču o ubojstvu njegove bake. Na kraju, Blic tvrdi kako su oko Miloševića podijeljena mišljenja u Srbiji. Neki tvrde kako će "nasjesti na provokaciju" i "dati Oluji legitimitet", dok drugi ističu da bi upravo Milošević mogao doprinijeti trajnom miru i pokazati dobru volju i uvažavanje između dva naroda. 

RTS, Radiotelevizija Srbije, ima na početku svog teksta parafrazirane riječi premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava te također Borisa Miloševića koji je poručio da je važno da društvo shvati kako je i Srbija imala svoje žrtve.U tekstu su naveli i govor Zorana Milanovića, a pozornost su pridali i pripadnicima HOS-a koji su nosili crne majice s grbom i uzvikivali "Za dom spremni", a koje je policija zaustavila kada su pokušali doći na trg gdje se održavala svečanost.

Istaknuli su i kako su pripadnici HOS-a poručili kako Borisu Miloševiću u Kninu na proslavi Oluje - nije mjesto. 

Kurir je objavio članak naslova: Plenković: Pobijedili smo velikosrpsku agresiju! Milanović: Hvala Borisu Miloševiću!

Prenijeli su dijelove govora Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, a kao međunaslov prije govore Ante Gotovine napisali su: 

- Za glavnog zločinca u Oluji Antu Gotovinu srpske žrtve ne postoje. Oluju u svom članku Kurir naziva "zločinačkom akcijom", a dodali su i kako je voditeljica programa na početku svečane proslave prozvala imenom sve visoke dužnosnike koji su došli, "čak i potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića". I oni su u svom članku spomenuli pripadnike HOS-a. 

Portal Pink.rs. objavio je članak pod naslovom 'Sram te bilo, bedo ljudska! Boris Milošević IZ PRVOG REDA pozdravlja proslavu ETNIČKOG ČIŠĆENJA nad srpskim narodom. Za dolazak na proslavu ''Oluje'' dobio i APLAUZ! (VIDEO)'....

Portal Politika.rs. objavio je članak pod naslovom 'Izbjegličke udruge pozivaju Pupovca na raskid "sramotnog i nemoralnog sporazuma" s Plenkovićem'

Informer je popratio obljetnicu Oluje kroz prizmu ratnog zrakoplovstva, u naslovu: KAKVA VOJNA SILA! Zbog proslave "Oluje" u Kninu Hrvati podigli oba svoja raspala "miga-21" - S TAKVIM IGRAČKAMA SE KOD NAS NI DECA NE IGRAJU!

- Ali, svatko je ponosi onim što ima - započinje Informer. 

- Hrvatska s dva raspala "miga 21", a Srbija s 10 moderniziranih "migova 29" - tvrdi Informer i dodaje kako će Hrvatska za dvije godine ostati "i bez ta dva miga", dok će Srbija za par mjeseci "biti jača za četiri "miga 29" koji dolaze s remonta u Bjelorusiji". 

- Dakle, u usporedbi sa Srbijom... Pardon, oni kao vojna sila se ne mogu uspoređivati sa Srbijom - zaključuje Informer. 

Komentara 100

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:48 05.08.2020.

Poruka informeru: imali ste 1991. stotine vojinh zrakoplova, ali su ih strijele skidale, padali su kao golubovi

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
15:05 05.08.2020.

Još bi se oni preko leđa Srba u Hrvatskoj "tjerali". Nadam se da su "naši" Srbi evoluirali, bar većina, i da su svjesni koju su cijenu platili velikosrpstvu.

NM
nemirno more
15:12 05.08.2020.

ko to tamo plače...mi danas slavimo...a slavićemo i ubuduće...neka pukne kome smeta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije