Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA TAJNICA IZRAZILA ZABRINUTOST

Reakcije SAD-a na iranske provokacije

21.05.2009.
u 09:13

Državna tajnica Sjedinjenih Država jučer je održala govor pred pododborom američkog Senata. Upozorila je nazočne da ako Iran i dalje nastoji razvijati svoj nuklearni program na Bliskom istoku, može nastati utrka u naoružavanju.

Sudeći po podacima organizacije FAS (Savez američkih znanstvenika), broj nuklearnih bojevnih glava u svijetu je oko 23.000. Najveći dio oružja nalazi se u posjedu SAD-a i Rusije, a čak 8000 bojevnih glava u najkraćem se vremenskom roku mogu aktivirati. Osim dvije supersile koje su veliki dio svog naoružanja stekle još za vrijeme hladnoga rata, nuklearno oružje posjeduju Velika Britanija, Francuska, Kina, Izrael, Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja.

Državna je tajnica počela temu samo jedan dan nakon što je Iran iskušao raketu zemlja-zemlja, koja po procjenama stručnjaka može dostići i izraelske i američke ciljeve u Perzijskom zaljevu.
- Nuklearnim naoružanjem Iran samo može pokrenuti utrku naoružanja u toj regiji što nikako ne pridonosi njihovoj sigurnosti rekla je Hillary Clinton.

Na jednome kasnijem sastanku državna je tajnica rekla kako nije sigurna da bilateralne sankcije imaju svrhu ako su diplomatski napori o povezivanju s Teheranom već prije ostali neuspješni. Clinton je naglasila da kao rješenje vidi multilateralne sankcije koje bi možda mogle Iran odvratiti od daljnjeg testiranja raketnog oružja te razvijanja nuklearnog arsenala.

Američki predsjednik Obama nije odbacio mogućnost vojne akcije ako se pokaže da se diplomatskim putem Teheran ne može pridobiti na svoju stranu odnosno, odvratiti od daljnjeg razvijanja oružja.

Službeni Teheran na to je odgovorio da će svaki napad na svoju zemlju osvetiti. Ciljevi bi bili američki interesi i Izrael, a Hormuški bi tjesnac bio blokiran. Hormuški tjesnac veoma je važan za transport nafte no, od 1997. godine Iran si zadržava pravo zatvoriti tjesnac u slučaju da su teheranski interesi ugroženi.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Iran uspješno lansirao projektil zemlja-zemlja srednjeg dometa koji može dosegnuti ciljeve u Izraelu i Perzijskom zaljevu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije