Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVIŠE U ŠTAJERSKOJ I KORUŠKOJ

Reakcije austrijskih medija: Snažan potres u Hrvatskoj, osjetio se i u Austriji i Njemačkoj

U potresu potpuno uništena zgrada u Sisku
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/23
29.12.2020.
u 15:12

U izvješću se ističe da je „70 slučajeva u ovoj godini je znatno više potresa nego što je normalno u Austriji“

Gotovo svi austrijski mediji kao Breaking news javili su utorak o snažnom potresu jačine 6,1 stupanj Richterove ljestvice koji je u 12,15 minuta pogodio Hrvatsku. Svima im je zajedničko to da prenose vijest austrijskog Središnjeg centra za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) o tome da se je siloviti potres u Hrvatskoj osjetio i u Austriji. Negdje više kao primjerice u južnim austrijskim pokrajinama Štajerskoj i glavnom gradu Grazu te Koruškoj, a negdje manje kao u Beču.

„U zapadnom dijelu Štajerske jasno se je osjetio“, izvještava austrijska televizija ORF, uz opasku kako se posebno snažno osjetio kod zračne luke u Grazu. Iz uredništva „Kronen Zeitunga“ su izvijestili kako se je „sve ljuljalo“ i da su već htjeli evakuirati zgradu. Ostali mediji pišu o gotovo dvominutnom ljuljanju na području Graza, ne samo u novim zgradama i višim katovima nego i u starim jednokatnicama. ZAMAG je u utorak objavio svoj godišnji izvještaj u kojem je izvijestio da je 2020. godine bilo „više potresa nego što iznosi dugogodišnji prosjek“.

>> VIDEO Premijer Plenković u Petrinji nakon potresa

U izvješću se ističe da je „70 slučajeva u ovoj godini je znatno više potresa nego što je normalno u Austriji“. Bečani na društvenim mrežama također pišu da su i oni osjetili ljuljane tla, njihanje svjetiljki, a neki kažu da su primijetili i lagane pukotine na zidovima. To da se je potres osjetio i u austrijskom glavnom gradu pripisuje se njegovoj izuzetnoj jačini i relativno dugom trajanju.

„Kleine Zeitung“ također izvještava kako se je potres, kojem je epicentar bio na području Petrinje udaljenje tek 46 kilometara od Zagreba „jasno osjetio i na jugu Austrije“. Mediji ističu da su potres osjetili ne samo Austrijanci nego i Nijemci odnosno, uz stanovnike austrijskih pokrajina Štajerske s Grazom, te Koruške i Beča i stanovnici njemačkih saveznih pokrajina Bavarske i Baden Wšrtttemberga.

 

>> VIDEO Evakuacija bolesnika nakon potresa u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije