Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Horvat i Darko Marinac pokušali objasniti Podravkin zajam Fimi:

Reagiralo se jer je koprivničkom divu prijetilo neprijateljsko preuzimanje

darko marinac
Arhiva VL
22.09.2009.
u 01:06

Cijeli je posao, kazali su na HTV-u Marinac i Horvat, prošao kontrole svih regulatora u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Tvrtku Fima, profesionalnog institucijskog ulagača iz Varaždina, kreditirala je Podravka, a zajam je realiziran preko računa tvrtke SMS Srđana Mladinića s kojim je ta koprivnička tvrtka u poslovnom odnosu, otkrio je sinoć u emisiji Otvoreno HTV-a Milan Horvat iz varaždinske Fime. Zajam je realiziran kada je zbog pada vrijednosti dionica Podravke prijetilo da Merrill Lynch, koji je kreditirao kupnju, preuzme dionice.

Zajam od 100 milijuna kuna Podravka je dala Fimi kako bi se kupile dionice u trenutku kada je koprivničkoj prehrambenoj industriji prijetilo neprijateljsko preuzimanje. Kao najozbiljnija tvrtka za neprijateljsko preuzimanje navodi se norveški Rieber te još neke tvrtke.

Kupljene dionice u vlasništvu su tvrtke Fima Ami Ltd. na Malti koja je pak u vlasništvu Fime, a prema potpisanom ugovoru s Podravkom, ta ih tvrtka može otkupiti u svakom trenutku. Margin kredit kod Merrill Lyncha kasnije je zatvoren povoljnijim kreditom na dulji rok u nekoj drugoj financijskoj instituciji, ali Horvat nije naveo u kojoj.

Istu je priču potvrdio i u to vrijeme predsjednik uprave, a donedavno i Nadzornog odbora Darko Marinac koji je kazao da je u to vrijeme, početkom 2007. godine, postojala i politička suglasnost da se ne dopusti neprijateljsko preuzimanje Podravke te da ta tvrtka mora ostati u hrvatskom vlasništvu.

Cijeli je posao, kazali su Marinac i Horvat, prošao kontrole svih regulatora u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
03:34 22.09.2009.

OK, ja tu ne vidim nista lose. Podravka je ostala u HR rukama i to je vazno, i nikakvi \"najavljivani\" privatni racuni nisu objelodanjeni. Od velikog broja pizdojalaca i zlobnika u HR drugacije se i nije moglo to rjesiti. Zalosnoosno je vidjeti da je Hrvat Hrvatu najljuci neprijatelj.

OB
-obrisani-
11:59 22.09.2009.

Koji vrlo \"kreativan način\" da se, jeli, opravda toliko nezakonitih radnji da je to strava. Još nisam čuo da se netko tako , jeli , pokuša obraniti na sudu zbog financijskog kriminala. I tutle-mutle je bio bolji - on je šutio i fućkao cijelo vrijeme. I di je sad? Na slobodi. Insitut zastare su vrlo lijepo smislili. Sad kad im padne ovo u vodu, kladim se da će nastati kolektivna amnezija. Nitko neće imati pojma ni o čemu, naravno. Pa daj mi reci onda samo koji je posao PREDSJEDNIKA NADZORNOG ODBORA , ako nije da zna šta se u firmi dešava?????

BR
brle
03:00 22.09.2009.

...i tako, spasise oni podravku od love. da, istina, novac zaista kvari i strucnjaci znaju posao, tj. kako tvornicu i radnike osloboditi viska novca, spasavanjem od NEPRIJATELJSKOG (ahahahaha) preuzimanja. nisam znao da je i taj todoric neki neprijatelj naroda ii drzave. nije li njega otac domovine instalirao u tu poziciju? sunce tatino.....pljuc. u stvari, ove strucnjake za pretvorbu treba hitno nagraditi dinicama godine i zeleznim krizevima.....na spomenicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije