Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali nakladnici

Razmjena udžbenika je u redu, ali prodaja bez računa nije zakonita

jovanović, obrazovanje (1)
Robert Anić/PIXSELL
31.08.2012.
u 15:49

Veliki nakladnici uložili su puno u podjelu opreme školama, pa školski aktiv i ravnatelji biraju njihove udžbenike, optužuju

Četverogodišnji ciklus odabira školskih udžbenika rezultirao je zastarjelim udžbenicima po kojima npr. djeca uče da je premijer Ivo Sanader, a o informatičkim procesima koji napreduju brže od odabira udžbenika da se ne govori. Sustav pogoduje trima najvećim nakladnicima, tvrde mali nakladnici okupljeni u Zajednicu nakladnika i knjižara u HGK, koji drže tek 16% tržišta udžbenika. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traže da u izmjenama Zakona o udžbenicima uvrste njihove zahtjeve: ukidanje 10% zastupljenosti kao pretpostavku za odobrenje udžbenika, omogućavanje nastavnicima da pojedinačno i anonimno biraju koje će udžbenike koristiti. Traže i zabranu korištenja fotokopiranih udžbenika jer se time krše autorska prava te samostalno formiranje cijena od strane nakladnika. Upitani za razmjenu knjiga, kazali su da razmjena nije ekonomska kategorija.

– Ali prodaja knjiga bez računa po zakonu je zabranjena – podsjetio je Neven Antičević, predsjednik Zajednice.

Troškovi u grafičkoj industriji porasli su 18%, dok su istodobno cijene pale 10% pa mali nakladnici grcaju.

Ministarstvo je neke njihove zahtjeve uvrstilo u izmjene Zakona o udžbenicima. Ukinut će se cenzus od 10%, kao i odabir udžbenika u postupku od dva kruga, a predviđa se mogućnost da se digitalni udžbenici koriste u nastavi samostalno, a imao bi odobrenje kao i papirnati udžbenik.

Komentara 57

NB
Navrnuti Bracanin
16:09 31.08.2012.

Nevene Antičeviću nek te bude stid. Ako ne možeš ili neznaš poslovati zatvori poduzeća iloi mjenjaj djelatnost. U ovoj krizi kad je na grbači države i nas koji punimo proračun 300000 nezaposlenih ti se obrušavaš na djecu koja pokušavaju pogurati kućni buđet. Ako djeci treba novi uđbenik da saznaju da Sanader više nije premjer onda su vjerovatno debilna. No ja naše mlade naraštaje nebih podcijenio a za tvoje domete sa sigurnošču mogu kazati da su skromni.

LO
lojtra1
16:13 31.08.2012.

Ako je jeftinije fotokopirati ili printati knjigu u količini 1 primjerak onda nije problem u fotokopirnom stroju nego u onomu koji proizvodi i prodaje knjige "na veliko" - poznatom tržištu.

BE
belimo
16:07 31.08.2012.

Za cijelu državu jedinstveni udžbenici štampani prema realnim cijenama. Sve drugo je muljaža a naročito autorska prava....Pa da ih štampaju u tvornici novca bili bi jeftiniji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije