Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Razminirali, a mine ostale

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.03.2016.
u 00:15

Da je mina eksplodirala, u Ceriću bi lanjskog prosinca, nakon što je županija službeno očišćena od mina, poginulo petero ljudi

Već je dvaput svečano obilježeno da je Vukovarsko-srijemska županija očišćena od mina, a ploče koje upozoravaju da tomu nije tako i danas se nalaze na tri lokacije u najistočnijoj županiji. Prvi je put svečanost upriličena uoči lanjskog Dana sjećanja na žrtvu Vukovar, kada su načelnicima općina Nijemci i Vrbanja te županu Boži Galiću uručene i potvrde o razminiranju.

Nagazio na prom

Drugi je put to bilo ove veljače kada je kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Vukovaru nazočio i Drago Prgomet. Župan Galić iz ruku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražena Jakopca tada je dobio certifikat o razminiranosti županije, poslu u koji je u pretekla gotovo dva desetljeća uloženo oko 819 milijuna kuna.

Nekako između te dvije ceremonije obilježavanja završetka radova Franjo Sladaček iz Cerića, sela u Vukovarsko-srijemskoj županiji smještenog nedaleko od Vinkovaca, krenuo je po drva u šljivik. S njim su tog dana potkraj prosinca prošle godine bili sin, snaha, prijatelj i susjed koji je stao na prom – protupješačku odskočnu rasprskavajuću minu. Dogodilo se to dvjestotinjak metara od prvih naseljenih kuća i na mjestu koje je dva puta bilo razminirano, a gdje sada stoje ploče: “Ne prilazite, na ovom je području velika opasnost od mina!”

– Radili smo kada se ispod susjedove noge začuo čudan zvuk. Sklonio je nogu vidjeli smo da je riječ o protupješačkoj mini. Odmah smo nazvali policiju. Morali su je aktivirati na samom mjeste – prisjeća se Sladaček. Tada mu je i rečeno da su svi zajedno imali veliku sreću te da samo jedna od tisuću takvih mina ne eksplodira kada se nagazi na nju. Sladaček kaže kako bi da je mina eksplodirala vjerojatno svi bili mrtvi jer se radilo o mini koja pri detonaciji prvo odskoči u zrak i tek onda eksplodira. Potvrđuju to i stručnjaci, koji kažu da prilikom eksplozije takve mine svi koje se nalaze u krugu od 35 metara smrtno stradaju, a udaljeni oko stotine metara budu ranjeni.

– Nikada nećemo biti potpuno sigurni. Mine nekako uvijek ostanu skrivene i zaboravljene. Nalazili smo ih ispod korijenja stabala – rekao je Sladaček pokazujući obližnje zaraslo zemljište za koje kaže da nikada nije razminirano iako svi sumnjaju da ima mina.

Zvala ih policija

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec potvrdio nam je da je u Ceriću pronađena neeksplodirana mina, ali i informacije da se na području od mina očišćene županije nalaze ukupno tri lokacije koje treba ponovno pregledati jer su na njima pronađena minsko-eksplozivna sredstva, o čemu ih je obavijestila policija. Radi se o području Bogdanovaca, kanale Revenica i Nijemaca. Jakopec kaže da je riječ o tzv. naknadnim pronalascima jer su poslovi razminiranja na tim lokacija obavljeni od 2001. do 2012. “U sva tri slučaja minski eksplozivna sredstva su izuzeta i uništena, a HCR je izvršio i dodatni izvid i analizu i izradio izvedbene planove kontrolnog pregleda kojima će se žurno pregledati površina oko mjesta pronalaska – objašnjava Jakopec.

>> 'Apsurdno da cijena razminiranja jednog kvadratnog metra iznosi 2,90 kuna'

>> Od mina napokon očišćene sve poljoprivredne površine

Komentara 7

Avatar d-ano
d-ano
09:18 04.03.2016.

.........poslat gospodu slavljenike da se prosetaju prvi ociscenim podrucjem,,,,,nek se uvjere da je posao dobro odradjen,,,,,,,pa ako prezive nek plate usluge,,,,,,,

Avatar jumanji
jumanji
06:35 04.03.2016.

Razminirano? Očigledno netko laže..

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
06:31 04.03.2016.

TU da su placeni kako Bog zapovijeda mozda bi i radili. Prije neki dan je jedan od tih decki sto rade na razminiravanju pisao predsjednici da nisu vec 3 mjeseca dobili placu. Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije