Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poplave u europi

Razina vode u Pragu opada, RH ne prijeti izvanredno stanje

poplave (1)
Reuters/Pixsell
04.06.2013.
u 07:50

Njemačka je mobilizirala i vojsku kako bi pomogli u obrani od poplava na jugu zemlje. Poplave prijete Dresdenu njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je 100 milijuna eura hitne pomoći poplavama pogođenim područjima

Poplave koje su zahvatile veći dio središnje Europe i dalje stvaraju velike probleme, javljaju strani mediji.

Razina vode u Pragu počela je opadati objavile su tamošnje vlasti, a vodeni val krenuo je prema sjeveru, prenosi BBC. U Češkoj je i dalje na snazi izvanredno stanje.

Tijekom noći vlasti su bile prisiljene podići nekoliko brana na jugu zemlje zbog čega je razina vode porasla, no čini se da se Prag s uspio obraniti te se rizik od velike poplave u centru grada smanjuje.

Ipak, kako javlja Reuters, dijelovi predgrađa Praga završili su pod vodom, a poplavljeni su zoološki vrt i hipodrom.

Prognostičari su kazali kako će količina kiše opasti što će pomoći u smanjivanju razine vode u Češkoj, ali da će vodeni val u slijedećih nekoliko dana udariti Njemačku, Slovačku i Mađarsku.

U Njemačkoj je više od 10.000 ljudi evakuirano iz njihovih domova u Saskoj i Bavarskoj.

Od vikenda je poginulo 11 osoba u Češkoj, Austriji, Poljskoj i Njemačkoj. Posljednja dva smatra slučaja zabilježena su u gradiću Guenzburgu na Dunavu na jugu Njemačke. Mnoge rijeke u cijeloj regiji izlile su se iz korita.

BBC javlja da su gradovi u južnoj i istočnoj Njemačkoj u pripravnosti, a njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je 100 milijuna eura hitne pomoći poplavama pogođenim područjima.

Njemačka je mobilizirala i vojsku kako bi pomogli u obrani od poplava na jugu zemlje. Poplave prijete Dresdenu koji se priprema za razinu vode pet metara veću od normalne. U Bavarskom gradiću Passau vodostaj je pak dosegao razinu koja nije viđena od 16. stoljeća, ali je sada počeo opadati.

Hrvatskoj zbog nadolazećeg vodenog vala ne prijeti izvanredno stanje, javlja HRT.

- Očekujemo da će taj vodeni val doći do Hrvatske u sljedećih 5,6 dana, negdje oko vikenda. Vodostaj Dunava sigurno će porasti za oko 2,3 metra, ali to ne znači da će biti ugrožena područja. Taj će vodeni val kako bude prolazio kroz Mađarsku prirodno splasnuti, izjavio je načelnik Sektora za hidrologiju DHMZ-a Borivoj Terek za HTV.

>> Poplave odnijele deset života: Vodeni val ide prema Hrvatskoj!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije