Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE POBJEDIO u Pandžširu

Razbuktao se informacijski rat između talibana i pobunjenika

Members of National Resistance Front observe from a hill in Panjshir Valley
Foto: AFGHAN NATIONAL RESISTANCE FORCE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
06.09.2021.
u 08:44

Američki zapovjednik združenog stožera general Mark Milley rekao je da je Afganistan na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji.

Kontradiktorne informacije dolaze iz provincije Pandžšir, posljednje regije u Afganistanu u kojoj pobunjenici pružaju otpor talibanima koji su pokorili ostatak zemlje. I dok talibani tvrde da su pred pobjedom nad snagama Nacionalnog fronta otpora na čelu s Ahmedom Massoudom, pobunjenici govore da su njihove snage očistile sjevernoistočni dio Pandžšira od radikalnih boraca kojima su naneseni teški gubici.

Glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Fahim Dashti kazao je da je okrug Paryan potpuno slobodan od talibanskih boraca, ističući da je oko tisuću talibanskih boraca ubijeno i ranjeno dok su mnogi i zarobljeni. S druge strane, talibanski glasnogovornik Bilal Karimi kazao je da su njihove snage osvojile pet od sedam okruga u toj pokrajini. Pandžšir je jedina od 34 pokrajine u Afganistanu koju talibani nisu uspjeli osvojiti u svojem munjevitom vojnom pohodu.

 

Members of National Resistance Front observe from a hill in Panjshir Valley
1/6

Novi građanski ratovi

Istodobno, američki zapovjednik združenog stožera general Mark Milley rekao je da je Afganistan na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji.

– Postoji strah da bi se Al Qa’ida mogla reorganizirati te da bi ekstremisti Islamske države mogli proširiti svoj utjecaj – rekao je Mark Milley. On je uvjeren da bi se moglo vidjeti ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24 ili 36 mjeseci.

Međutim, američka procjena često bude pogrešna. Nedavno su rekli kako bi talibani mogli zauzeti Kabul u roku od 30 do 90 dana, a talibani su nakon toga u glavni grad Afganistana ušli za tri dana. I njemački mediji uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 26. rujna podvlače crtu ispod događanja u Afganistanu. Njemački vojnici dva su desetljeća stajali rame uz rame s Amerikancima u Afganistanu, ali je odluka o povlačenju donesena jednostrano u Washingtonu, što u prvi plan vratilo ideju da Europa treba imati vlastitu moćnu vojsku, analizira Deutsche Welle.

Berlin: Biden je razočarao

Demokršćanski kandidat za kancelara Armin Laschet je, govoreći o velikom udarcu transatlantskim odnosima, izrazio čuđenje postupcima američkog predsjednika Joea Bidena.

– Razočaralo me kada sam čuo njegovu izjavu 14. travnja da će ispuniti Trumpovu naredbu za povlačenje trupa iz Afganistana, a da se pritom nije konzultirao sa saveznicima u ovom ključnom momentu – bio je direktan Laschet.

Talibani pak žele diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta Zabihullah Mujahid za Welt am Sonntag.

– Želimo i jake službene diplomatske odnose s Njemačkom – rekao je Zabihullah Mujahid, ističući da od Berlina žele i financijsku te humanitarnu pomoć kao i suradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:02 06.09.2021.

panjir je pao. šefovi oporbe traže pregovore i primirje, traže sastanak... nakon što su im talibani nudili mjesto u vlasti, ostavili bi im i kontrolu nad dolinom, oni su se ...... eto im sad, pa svi svi i dalje izrugujtee ekipi u haljinama sa natikačama. neobična je jedna stvar... u eri mobitela, slanja slika s događaja u realnom vremenu, mi nismo vidjeli niti jednu snimku sa bojišta, da steknemo uvid u pravo stanje stvari, čime su to talibani uspjeli uvjetno rečeno osloboditi afganistan u roku deset dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije