Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

Razbojnici s tjeralice postali državljani BiH

16.02.2009.
u 18:50

GRUDE – Hercegovačka policija otvorila je Pandorinu kutiju kada je posegnula za provjerom podataka iz matičnih ureda u kojima se, sudeći barem prema dosadašnjim rezultatima istrage, kriju stotine lažnih uvjerenja o državljanstvu i izvadaka iz matične knjige rođenih.

Tako su se među “novopečenim” Hercegovcima u posljednjih 17 godina našli neki poznati političari i sportaši, kao i mnoštvo kriminalaca iz cijele regije. Uz matične urede, češljaju se i ostale institucije.

– Nakon spoznaje da je hrvatskom državljaninu Nebojši Čakiću (39) iz Splita, za kojim postoji tjeralica u Republici Hrvatskoj, u Policijskoj postaji Grude izdana osobna iskaznica, v.d. policijskog komesara Zoran Galić naložio je kriminalističkoj policiji neka utvrdi na temelju čega mu je izdana osobna iskaznica. Provjerama je utvrđeno da je Nebojši Čakiću osobna iskaznica izdana na temelju uvjerenja o državljanstvu i izvatka iz Matične knjige rođenih, izdanih 1. lipnja 2007. godine u Matičnom uredu Sovići – navode u policiji koja je zbog osumnjičenog matičara Vlade B. (55) iz pograničnog grudskog mjesta Sovići privremeno oduzela Knjigu državljana i pečate.

Naime, utvrđeno je da je taj matičar Nebojši Čakiću, odbjeglom bivšem savjetniku splitske Udruge za pomoć ovisnicima o drogama Novi život, izdao uvjerenje da se vodi u Knjizi državljana pod rednim brojem 7829 za 1979. godinu, a uvidom u Knjigu državljana utvrđeno je da je ta rubrika zapravo prazna. Riječ je o osobi osumnjičenoj za pljačku osam kilograma zlata u trgovačkom centru Kaufland za kojom splitska policija gotovo godinu i pol dana neuspješno traga.

Za njim je Policijska uprava splitsko-dalmatinska raspisala tjeralicu odmah nakon krađe zlatnog nakita, vrijednog oko milijun i 373 tisuće kuna, koji je otuđio preko krova u noći na 13. svibnja 2007. godine iz zlatarnice Biser-trade u vlasništvu Stipe Pavlinovića.

Čakić je nakon pljačke pobjegao u susjednu Hercegovinu. U roku od dva tjedna postao je njihov državljanin i tako izbjegao pravdu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije